Vesti
Politika
"Vatikan ne žuri da Stepinca digne u sveca"
11.09.2015. 20:00
Izvor: Mondo
"Vatikan ne žuri da Stepinca digne u sveca"
Rimokatolička crkva ostaje čvrsta po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, izjavio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić nakon razgovora sa papom Franjom. Vatikan ne žuri da Stepinca digne za sveca.
"Mislim da je čovek koji miri mnoge ljude i religije u svetu, ali ovde je nepomirljiv u stavu da Rimokatolička crkva ostaje potpuno čvrsta po principu nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije", rekao je Nikolić.
Nikolić je dodao da papa Franja brižno i pomno prati sve što se dešava na Kosovu i Metohiji i da zna koliki je progon hrišćana i rimokatolika bio na Kosovu i Metohiji.
Dodao je da papa Franja zna i koliko rimokatolici imaju mogućnosti u Srbiji da upražnjavaju svoju veru, običaje, tradiciju i kulturu, da zna kako izgleda današnja Srbija i da je potpuno spreman na saradnju sa njom.
Nikolić je papu Franju, kako kaže, upoznao sa istorijom srpske baštine i istorijom hrišćanstva na Kosovu i Metohiji, manastirima koje su podizali naši vladari, kao i sa katastrofom koja se dogodila 2004. godine.
"Poklonio sam mu knjigu koja sve to dokazuje, zapise, rekao da je to naše, da smo to mi i da ne postoji način da se toga odreknemo i da to priznamo", poručio je predsednik Srbije, dodajući da se papa Franja apsolutno složio sa svime.
Nikolić je poglavaru Rimokatoličke crkve poklonio fototipsko izdanje Dušanovog zakonika, koji je jedan od retkih ustava iz 14. veka u Evropi, kao i Hrišćansko nasleđe Kosova i Metohije, za koju je naveo da mnogo znači i koju će dobiti sve države članice UNESK-a.
Predsednik Srbije je dodao da je njegov domaćin, u trenutku kada mu je pričao da su neki sprski manastiri na Kosovu i Metohiji za vreme martovskog nasilja bili spašeni zahvaljujući italijanskim vojnicima, naveo njihova imena.

NIKOLIĆ I PAPA O STEPINCU
Rimokatolička crkva ne žuri po pitanju proglašenja kardinala Alojzija Stepinca za sveca, rekao je papa Franja u razgovoru sa Nikolićem.
Nikolić kaže da je razgovor o kardinalu Stepincu bio veoma otvoren, te da je papi rekao da je uloga kardinala u Drugom svetskom ratu bila veoma loša.
"U najmanju ruku nije smeo da ćuti kada neko ubije milion i više građana samo zato što nisu katoličke vere i to je jako loša uloga za vreme rata", rekao je Nikolić.
On je naveo da je Stepinac posle toga doživeo komunistički teror i da bi Rimokatolička crkva iz toga mogla da izvede da je mučenik i blaženi, ali je dodao da su to doživeli i pravoslavni sveštenici i da je njih na stotine ubijeno.
Predsednik je preneo da mu je papa u jednom trenutku rekao da "nigde ne žuri po pitanju proglašenja kardinala za sveca".
Nikolić je rekao da bi Srbija, koja je most između Rusije i EU i Kine i EU, mogla da bude most između ruske pravoslavne crkve i Rimokatoličke crkve.
Nikolić je rekao da je sa papom razgovarao o odnosu Srbije i Vatikana, uspostavljanju pravog dijaloga između dve crkve, o krizi sa migrantima sa Bliskog istoka i severne Afrike, uzrocima, posledicama i rešenjima, kao i o klimatskim promenama.
Predsednik je rekao da postoji zajednički stav da je hrišćanstvo ugroženo u svetu, ali i da nema vremena za svađe među religijama i verama, kao i da bi dijalozima u kojima su različite veroispovesti saglasne građanima moglo da se pokaže da i sami dijalogom mogu da postignu mnogo.
"Mislim da je ova poseta, iako jednom odložena, dobro pripremljena i služi kao priprema da dođemo jednog dana i do toga da odnosi između Srbije i Hrvatske garantuju da i poglavar Rimokatoličke crkve i patrijarh Irinej mogu da se sretnu i u Beogradu, Subotici, Prizrenu i svuda gde budu želeli", rekao je Nikolić.