Vesti
Svet
Putin: Pomažem i pomagaću Siriji, svi na ISIS!
15.09.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Putin: Pomažem i pomagaću Siriji, svi na ISIS!
Rusija pruža i pružaće neophodnu vojno-tehnicku pomoć zvaničnom Damasku u borbi protiv terorista "Islamske države", izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.
Putin je pozivao i druge države da se pridruže Moskvi u tom pitanju.
"Podržavamo Vladu Sirije u suprotstavljanju terorističkoj agresiji, pružamo i pružaćemo joj nephodnu vojno-tehničku pomoć", kazao je Putin u Dušanbeu, gde prisustvuje sastanku Organizacije sporazuma za kolektivnu bezbednost (OSKB).
Prema njegovim rečima, bez aktivnog učešća sirijskih vlasti i vojnika, bez učešća sirijske vojske u borbi protiv ISIS, iz Sirije i iz regiona u celini neće moći biti isterani teroristi.
Pozivajući međunarodnu zajednicu da ostavi po strani geopolitičke ambicije i korišćenje dvostrukih standarda u pitanju borbe protiv terorizama, Putin je na samitu OSKB rekao da Rusija predlaže da se formira široka koalicija svih zemalja koje su spremne da doprinesu borbi protiv terorizma, između ostalog u borbi protiv ISIS u Siriji.
"Sada je potrebno ujediniti napore - i sirijske vlade, i kurdskih ustanika, i takozvane umerene opozicije, i drugih zemalja regiona, u borbi protiv pretnje po državnost Sirije i u borbi protiv terorizma", kazao je predsednik Rusije, preneo je TAS S.
Pritom, Putin je dodao da je sirijski predsednika Bašar el-Asad spreman da sarađuje sa "zdravim snagama sirijske opozicije".
"Naravno, potrebno je misliti o političkim reformama u toj zemlji, a mi znamo da je Asad spreman da tim procesima, upravljanju državom, priključi i zdrav deo opozicije", rekao je ruski predsednik, dodajući da je danas u prvom planu potreba jačanja napora u borbi protiv terorizma.
"Bez toga je nemoguće rešavati i druge nasušne i probleme koji se uvećavaju, uključujući i problem izbeglica", naveo je Putin.
Potrebno je, kako je rekao, odustati od politike direktne ili indirektne upotrebe određenih terorističkih grupa radi dostizanja sopstvene koristi, uključujući smenu neugodnih režima i vlada.
Putin je situaciju u Siriji, Iraku i u Bliskoistočnom regionu nazvao vrlo ozbiljnom.
"Teroristi već javno govore o tome da se pripremaju na Meku, Medinu, Jerusalim. U njihovom planu su i širenje aktivnosti na Evropu, Rusiju, centralnu i jugoistočnu Aziju", kazao je on, dodajući da Moskvu brine "njihov mogući povratak na naše teritorije".
Putin je odbacio pokušaje da se Rusiji pripiše odgovornost za talas izbeglica iz Sirije u Evropu.
"Vidimo danas pokušaje da se, maltene, krivica za taj problem i njegovo pojavljivanje, stavi na Rusiju, jer se navodno pojavio zbog toga što Rusija podržava legalne vlasti u Siriji", naveo je on.
Putin je dodao da ljudi iz Sirije beže, pre svega, od borbi, koje su "u znatnoj meri nametnute spolja, isporukama oružja i druge specijalne tehnike", kao i od zverstava terorista.
"Da Rusija ne podržava Siriju, situacija u toj zemlji bila bi još gora nego u Libiji, a priliv izbeglica bio bi još veći", rekao je predsednik Rusije i dodao da nije Rusija destabilizovala stanje u tim zemljama.
"Nismo mi ti koji ruše i koji su rušili državne institucije vlasti, stvarajući vakuum vlasti, koji odmah popune teroristi", rekao je Putin u Dušanbeu.