Vesti
Politika
Server: Poseta Vučića pokazatelj značaja koji se daje Srbiji
15.09.2015. 20:00
Izvor: RTS
Server: Poseta Vučića pokazatelj značaja koji se daje Srbiji
Američki analitičar Danijel Server smatra da je poseta premijera Aleksandra Vučića Vašingtonu i susret sa američkim potpredsednikom Bajedenom ubrzo posle prethodne posete američkoj prestonici, ukazuje na značaj koji SAD pridaju Srbiji i završetku tranzicije Balkana ka Evropi.
"Srbija je značajan deo tog procesa i može pomoći u resavanju pitanja u BiH, kao i na Kosovu, što su dve glavne problematične tačke koje su ostale na prostoru bivše Jugoslavije," navodi Server u autorskom tekstu na svom blogu, prenosi Tanjug.
Američki analitičar veruje da će se Vučić u Vašingtonu suočiti sa nekim nezavršenim poslovima, poput obećanja u pogledu privođenja odgovornih za ubistvo braće Bitići, američkih državljana, pravdi, koje još nije ispunjeno.
Bajden bi, kako predviđa Server, u razgovoru sa Vučićem takođe mogao pozvati na udržanost u odgovoru na formiranje Zajednice albanskih opština u južnoj Srbiji, po sistemu "što je dobro za jednu, dobro je i za drugu stranu."
Izuzev talasa izbeglica sa Bliskog istoka koji prolaze preko Balkana na putu za Evropu, ostale pitanja se nisu mnogo promenila za protekla tri meseca, ocenjuje Server.
"Vučić će tražiti američku podršku evropskim ambicijma Srbije, koju će dobiti zajedno sa dozom sugestija kako da ubrza i poboljša izglede svoje zemlje - reformom pravosudnog sistema, kupovinom prirodnog gasa iz Azerbejdžana umesto Rusije, svrstavanjem Srbije uz EU po pitanju sankcija Moskvi zbog Ukrajine i primenom sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine," naveo je Server.
"Vučić će se takođe pojaviti u Američkoj privrednoj komori, gde će, kako se očekuje, nastojati da privuče američka ulaganja u Srbiju i založiti se za povećanje uvoza iz Srbije", dodaje Server.
Međutim, Server ukazuje da o trgovinskim pitanjima u SAD odlučuje privatni sektor a ne vlada koja može samo da pokuša olakša kontakte pojavljivanje u Komori može da doprinese da stvari idu bolje.
Vučić će takođe održati govor u Instituciji Brukings, dodaje Server, koji očekuje da će tom prilikom u središtu pažnje biti odnosi Srbije sa Moskvom.
Server navodi da Vučić često naglašava da je Srbija definitivno opređeljena za Zapad i članstvo u EU, ali predsednik Srbije Tomislav Nikolić i drugi povezani sa vladom po mišljenju američkog analitičara "deluju manje ubeđeno u to".
"Poseta će dakle biti delom repriza, a delom nastavak premijerovih ranijih susreta u Vašingtonu, koji su ostavili dobar utisak. Činjenica da ovih dana dobre vesti stižu sa Balkana, pa čak i iz Srbije, pokazuje koliko su se stvari promenile," zaključuje Server.