Vesti
Politika
Dačić: Vučićeva poseta SAD izuzetno uspešna
16.09.2015. 20:00
Izvor: RTS
Dačić: Vučićeva poseta SAD izuzetno uspešna
Potpredsednik Vlade Srbije i šef diplomatije Ivica Dačić rekao je da je poseta predsednika Vlade Aleksandra Vučića SAD izuzetno uspešna i da otvara put za unapređenje odnosa sa jednom od najvažnijih svetskih sila.
Visok nivo razumevanja sa najvišim američkim zvaničnicima može samo da raduje sve građane Srbije, osim onih opozicionih stranaka kojima ne odgovara što su Vlada Srbije i Aleksandar Vučić dobili veliko priznanje za uspešne ekonomske reforme i ulogu koju Srbija ima u stabilnosti regiona, istakao je Dačić, a prenosi Tanjug.
Dačić je naveo da je današnji međunarodni položaj Srbije neuporedivo bolji i čak najbolji u poslednjih 25 godina.
"Upravo zato je uspešnost posete predsednika Vlade Aleksandra Vučića logična posledica rezultata koje je Vlada postigla", rekao je šef diplomatije, a navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.
Srbija će nastaviti putem jačanja svoje međunarodne pozicije i ugleda, a to će se videti i u narednim mesecima, kada će pored napretka u dijalogu u Briselu, i izuzetno dobrih odnosa sa Nemačkom i brojnih regionalnih inicijativa, predsednik Vlade posetiti Rusiju i Kinu, i kada će u decembru u Beogradu biti održan Ministarski savet OEBS-a, zaključio je Dačić.
Vučić boravi u trodnevnoj poseti SAD tokom koje je razgovarao sa američkim potpredsednikom Džozefom Bajdenom, predesnikom Svetske banke, predstavnicima američkih kompanija.
Tokom posete Vučić je razgovarao i sa predstavnicima američkog Kongresa, a predviđeni su i susreti sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem, predavanje na Brukings institutu i sastanak sa predsednikom Instituta Strobom Talbotom.
Posetu Vašingtonu Vučić će završiti odvojenim susretima sa Generalnim sekretarom Organizacije američkih država Luisom Almagrom, direktorkom MMF Kristinom Lagard i zamenikom sekretara za trgovinu SAD Brusom Endrusom.