Vesti
Svet
Han: U Evropi niču nevidljive gvozdene zavese
16.09.2015. 20:00
Izvor: RTS
Han: U Evropi niču nevidljive gvozdene zavese
Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han rekao je da se ne sme dozvoliti da se zemlje Zapadnog Balkana same nose sa talasom izbeglica. Upozorava na opasnost od nicanja nevidljivih gvozdenih zavesa u Evropi.
Johanes Han je, na okruglom stolu sa urednicima glavnih evropskih medija u Briselu, rekao da su se zemlje Zapadnog Balkana bez svoje krivice našle u teškoj situaciji zbog velikog broja izbeglica koje u njih pristižu, prenosi Tanjug.
"Sada imamo problem na granici Srbije i Mađarske, a sutra ćemo ga možda imati kada preko Hrvatske krenu ka Sloveniji i Austriji", rekao je Han.
Komesar Han je istakao da se ne sme dozvoliti da se izbeglice nađu zarobljene u zemljama regiona. Založio se da im se što pre pruži neophodna pomoć da izađu na kraj sa velikim brojem migranata.
Podsetio je da je na nedavno održanoj konferenciji o Zapadnom Balkanu u Beču postignut znatan napredak, ali je upozorio da je društveno-politička situacija u zemljama regiona i pored toga krhka.
"Voleo bih da vidim stabilizaciju i dalji napredak, a ne nova opterećenja u regionu", kaže komesar.
Han je dodao da je veoma razočaran što ministri unutrašnjih poslova zemalja članica nisu pre dva dana uspeli da se saglase o solidarnom pristupu izbegličkoj krizi i da manjak solidarnosti preti da dugoročno ošteti odnose unutar EU.
"Bojim se da širom Evrope niču nevidljive gvozdene zavese", upozorava Han.
Dodaje da ne želi nikome da preti, ali da bi zemlje koje primaju novac iz strukturnih fondova EU trebalo da razmisle o tome šta će se dogoditi kada se za nekoliko godina bude diskutovalo o novom budžetu EU.
"Neću se iznenaditi ako zemljama donatorima tada još budu živa sećanja na one koji u ovoj krizi nisu htele da pokažu solidarnost", rekao je Han.
Nemačka, Francuska i Austrija, koje se zalažu za solidarno raseljavanje izbegllica po obavezujućim kvotama, daju lavovski deo sredstava za strukturne fondove, dok su Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska, zemlje koje se tome najviše protive, među neto primaocima sredstava iz budžeta.