Vesti
Politika
Češka će nastaviti da podržava Srbiju
22.09.2015. 12:00
Izvor: Blic
Češka će nastaviti da podržava Srbiju
Srbija je pokazala evropsko ponašanje prema migracionoj krizi, ocenio je danas predsednik Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma češkog parlamenta Karel Švarcenberg.
On je na sastanku sa predsednicom skupštinskog Odbora za spoljne poslove Aleksandrom Đurović i članovima odbora istakao i da sve zemlje Zapadnog Balkana treba što pre priključiti EU, te da je to konstantna politika Češke.
Kako je saopšteno iz parlamenta, Švarcenberg je Srbiji čestitao i na intenzivnim reformama i zaključio da će Češka nastaviti da pruža podršku Srbiji u procesu evrointegracija.
Predsednica Odbora Aleksandra Đurović navela je da je kroz Srbiju do sada prošlo oko 150.000 migranata kojima Srbija nastoji da pruži neophodnu pomoć.
Ona je zahvalila Češkoj jer je kroz Višegradsku grupu bila inicijator fonda za Zapadni Balkan, kao i na finansijskoj pomoći koju je pružila Srbiji.
Ištičući da su evrointegracije prioritet Srbije, koja očekuje otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja, Đurović je zahvalila Češkoj na nedvosmislenoj podršci koju pruža našoj zemlji na putu ka EU.
Ona je istakla i da je pored evrointegracija, jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije i regionalna saradnja, i ukazala da je Srbija svojim umerenim ponašanjem dokazala da su njeni ciljevi regionalna saradnja, mir i stabilnost.