Vesti
Politika
Rusi i SAD se bore za naklonost Srbije
22.09.2015. 20:00
Izvor: Blic
Rusi i SAD se bore za naklonost Srbije
Odlazak premijera Aleksandra Vučića u Vašington nije loše uticao na odnose sa Rusijom, naprotiv, ekonomska saradnja će sada dodatno ojačati.
Srpski premijer za oko mesec dana putuje u Moskvu, gde će se sastati sa predsednikom i premijerom Ruske Federacije Vladimirom Putinom i Dmitrijem Medvedevom. U državnoj delegaciji Srbije biće, i to na predlog ruske strane, veliki broj domaćih privrednika.
Tom prilikom trebalo bi da budu postignuti značajni privredni i trgovinski aranžmani, a jedan od razloga za to je upravo zbližavanje sa drugom velikom svetskom silom - Amerikom.
Sve ukazuje na to da će Rusi, nakon što su videli tretman Vučića u Vašingtonu, ponuditi nešto više.
- Srbija je ušla u matricu izbalansiranosti, koja daje dobre rezultate. Saradnja sa SAD uticaće na to da nam i Rusija nešto ponudi, a tu pre svega mislim na neke veće ekonomske aranžmane. Pošto su velike sile u zavadi, mala zemlja koja balansira dobija na značaju - ističe analitičar Dragomir Anđelković.
On navodi da je rusko tržište ogromno i da bi se iz Srbije, osim prehrambene industrije i poljoprivrede, moglo naći mesta za građevince i petrohemiju.
- Pošto nismo uveli sankcije Rusiji, možemo da računamo na to tržište. Rusija nije u sjajnoj poziciji, ali će za strateške partnere i prijatelje uvek imati posebnog razumevanja - zaključuje Anđelković.
Analitičar Branko Radun smatra da od balansiranja između Rusije i Zapada, ali i od njihovog sukoba, Srbija može da profitira.
- Srbiji u nekom smislu naruku idu evropske sankcije Rusiji i tu bi trebalo da tražimo i iskoristimo šansu. Takođe, ako postignemo aranžman sa Rusima, to bi moglo da motiviše investitore iz EU da dođu u Srbiju, preko koje bi išli na veliko rusko tržište - kaže Radun.
Rusija je iz EU na godišnjem nivou uvozila robu vrednosti 12 milijardi evra, a sada su ta vrata otvorena drugim zemljama.
- Naša šansa su izvoz hrane i poljoprivrednih proizvoda. I tu nikako ne smemo da pravimo greške - navodi Radun.
On upozorava da se dešavalo da srpski proizvođači ne poštuju standard kvaliteta ili rokove isporuke u Rusiju, što ruski partneri nisu zaboravili.
- Nekoliko američkih kompanija će otvoriti značajan broj radnih mesta u Srbiji. Ne smem da izgovorim njihovo ime, ali imamo najmanje dve kompanije koje će zaposliti više od 2.500 ljudi, i to je za nas veliki rezultat - izjavio je Aleksandar Vučić po povratku iz SAD.
Takođe, premijer je rekao da je više investitora iz SAD zainteresovano da dođe u Srbiju, kao i da više njihovih kompanija hoće da nastavi da kupuje oružje i municiju, kao i „Fijatove“ automobile.
Problem, kada je reč o ekonomskoj saradnji Srbije i Rusije, jesu i kvantitet i kvalitet. Na primer, pojedini srpski privrednici dogovarali su izvoz mesa iako nisu imali dovoljno veliki stočni fond.
- Mi smo mala zemlja, ne možemo da pokrijemo tržište kakvo je rusko. Ali ako bismo se regionalno dobro organizovali, pa da Srbija, Crna Gora, Makedonija i BiH povežu kompanije i zajedno nastupe pred Rusima, sve bi postalo moguće - predlaže Branko Radun.