Vesti
Politika
JOKSIMOVIĆ RAZGOVARALA S JAPANSKIM AMBASADOROM
24.09.2015. 20:00
Izvor: Akter.co.rs
JOKSIMOVIĆ RAZGOVARALA S JAPANSKIM AMBASADOROM
Ambasador Japana u Beogradu Đuići Takahara je na sastanku s ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović izrazio podršku evropskom putu Srbije i pohvalio njen odnos prema izbeglicama, saopštila je danas Vlada
"Ministarka je ambasadora upoznala s merama koje je Hrvatska uvela na granici sa Srbijom i istakla da one nemaju nikakve veze sa rešavanjem migrantske krize već da predstavljaju kako kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju tako i kršenje ljudskih prava i slobodu kretanja", navedeno je u saopštenju.
Ambasador Japana je, kako se dodaje, pohvalio "humani i konstruktivni odnos Srbije prema migrantima, istakavši da je on svuda vidljiv".
Joksimović i Takahara su razgovarali i o procesu pristupanja Srbije EU. Ambasador je istakao da Srbija ima podršku Japana na putu ka EU i za reforme koje sprovodi, a ministarka je izrazila očekivanje da će prvo pregovaračko poglavlje biti otvoreno do kraja godine.
"Na sastanku je konstatovano da je Japan značajan razvojni partner Srbije, koji dugi niz godina Srbiji pruža humanitarnu, razvojnu i tehničku pomoć", navedeno je u saopštenju.
Sagovornici su se složili da su strukturne reforme usmerene na unapređenje poslovnog okruženja i stvaranje stabilnog ekonomskog sistema važne za uspostavljanje dobre investivcione klime i privlačenje investitora među njima i japanskih kompanija.