Vesti
Svet
Ruska avijacija napala džihadiste u Siriji
30.09.2015. 20:00
Izvor: RTS
Rusija izvela prvi vazdušni napad na džihadiste Islamske države u Siriji, potvrdilo rusko ministarstvo odbrane. Napad je usledio nedugo pošto je sirijski predsednik Bašir el Asad zatražio rusku vojnu pomoć.
"U saglasnosti sa odlukom vrhovnog komandanta Oružanih snaga Rusije, Vladimira Putina, ratni avioni Ruskih vazduhoplovnih snaga počeli su vazdušnu operaciju koja uključuje precizne udare na kopnene mete, teroriste Islamske države na teritoriji Sirije", izjavio je portparol ruskog ministarstva odbrane.
Mete su vojna oprema, komunikacije, skladišta oružja, municija i gorivo za koje se veruje da pripada ekstremistima ID, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.
Sirijska državna televizija je javila da su ruski avioni u saradnji sa sirijskom avijacijom napali teroriste Islamske države, prenosi Rojters.
Takođe, ta televizija navodi i da su ruski vazdušni udari izvedeni u sedam oblasti, uključujući provincije Homs i Hamu.
Zapadni mediji su ranije danas preneli, pozivajući se na američke zvaničnike, da je Rusija izvela prvi vazdušni udar u Siriji, u blizini Homsa.
Rojters je preneo izjavu američkog zvaničnika koji kaže da izgleda da mete vazdušnih udara nisu teritorije koje kontroliše Islamska država.
Takođe, neimenivani francuski diplomata rekao je britanskoj agenciji da Rusi bombarduju opozicione grupe, a ne Islamsku državu i da to znači da su ruske akcije više usmerene na podršku Asadu, nego na borbu potiv ID.
Vašington je bio unapred obavešten o predstojećim ruskim napadima na ID u Siriji, rekao je neimenovani američki zvaničnik.
Rusi su SAD poručili ne bi trebalo da lete u Siriji, ali im nisu dali nikakve geografske informacije o tome gde planiraju napad, rekao je on.
Isti zvaničnik je istakao, međutim, da se američke misije nastavljaju normalnim tokom.
Vladimir Putin je poručio da će terorizam, ako pobedi u Siriji, stići i u Rusiju i da neće čekati da se to dogodi, prenosi Rojters.
Napomenuo je da je rusko angažovanje u Siriji "privremeno" i da će podrška Asadu biti pružena iz vazduha, bez kopnenih operacija.
Vlasti u Damasku su danas prethodno potvrdile da je predsednik Sirije Bašar el Asad tražio vojnu pomoć od Rusije u borbi protiv džihadista Islamske države.
"Ruske vazduhoplovne snage su poslate u Siriju nakon zahteva sirijske države u pismu predsednika Asada upućenom predsedniku Putinu, u kome se nalazio poziv za slanje ruskih vazduhoplovnih snaga kao deo inicijative predsednika Putina u borbi protiv terorizma", navodi se u saopštenju kancelarije sirijskog predsednika, preneo je AFP, navodi Tanjug.
Gornji dom ruskog parlamenta jednoglasno je odobrio zahtev predsednika Vladimira Putina za upotrebu ruske vojske u Siriji.
Trajanje operacije ruskih vazduhoplovnih snaga u Siriji odrediće predsednik Rusije, ali to neće biti beskonačno, izjavila je predsednica Saveta federacije, gornjeg doma ruskog parlamenta, Valentina Matvijenko.
"Nadamo se da će napori Rusije da pomogne operaciji sirijskih snaga u borbi protiv terorizma, uz učešće naših drugih partnera, učiniti mogućim da se u određenom periodu, situacija (u Siriji) promeni", rekla je Matvijenkova.
Istakla je da je neophodna "samo saglasnost i odluka" kada će operacija vazdušne podrške Siriji biti pokrenuta, naveo je Tas.
"Ali, po mom mišljenju, situacija zahteva hitnu pažnju, ona je krenula u veoma negativnom smeru", dodala je Matvijenkova.
Ruski zvaničnik Sergej Ivanov izjavio je danas da će Rusija u Siriji, za borbu protiv ID, koristiti isključivo vazduhoplovstvo.