Vesti
Svet
STOLTENBERG: NATO SPREMAN DA BRANI TURSKU
08.10.2015. 20:00
Izvor: akter.co.rs
STOLTENBERG: NATO SPREMAN DA BRANI TURSKU
Ministri odbrane zemalja članica NATO sastaće se danas u Biselu, a jedna od glavnih tema biće sve veća vojna umešanost Rusije u rat u Siriji, piše Bi-Bi-Si
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da će ministri odbrane zemalja članica na današnjem sastanku razmatrati implikacije "zabrinjavajuće ekskalacije ruskih vojnih aktivnosti" u Siriji po bezbednost same Alijanse.
Stoltenberg je rekao da je NATO spreman da, ako bude potrebno, pošalje snage da brani svoju članicu Tursku.
Rusija je u sredu na mete u Siriji ispalila rakete s bojnih brodova u Kaspijskom moru, a sirijska vojska je, uz podršku ruskih snaga, izvela kopnenu ofanzivu u provincijama Homs i Idlib.
Turska je prethodnog vikenda optužila Rusiju da su njeni borbeni avioni ušli u turski vazdušni prostor.
Ministri odbrane zemalja članica NATO-a sastaće se danas u Briselu, a ruske operacije u Siriji će, kako se očekuje, biti glavna tema razgovora.
Stoltenberg je rekao novinarima da će ministri će na sastanku dobiti najnovije informacije od vojnih komandanata o situaciji u Siriji, kao i u Avganistanu.
"U Siriji smo videli zabrinjavajuću eskalaciju vojnih aktivnosti Rusije. Procenićemo najnovije događaje i njihove implikacije po bezbednost alijanse. Ovo je posebno značajno imajući u vidu nedavno kršenje vazdušnog prostora NATO-a koje su učinili ruski avioni", kazao je Stoltenberg.
On je istakao da je NATO "sposoban i spreman da brani sve saveznike, uključujući Tursku, od svake pretnje".
NATO je, kako je dodao, već povećao kapacitete i spremnost da rasporedi snage, "uključujući na jug, uključujući Tursku, ako bude potrebno".
"Neprestano procenjujemo situaciju i s turskim vlastima", kazao je Stoltenberg, koji će se kasnije danas sastati i s turskim ministrom odbrane.
Šef NATO-a je rekao da se taj savez suočava sa izazovima iz mnogih pravaca, i da se suočava s "konflikotm, nestabilnošću i nesigurnošću".