Vesti
Svet
Netanijahu: Palestinske tvrdnje o izraelskoj zaveri su laž
12.10.2015. 20:00
Izvor: Blic
Netanijahu: Palestinske tvrdnje o izraelskoj zaveri su laž
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je danas da su palestisnke optužbe o izraelskoj zaveri za preuzimanje kontrole nad svetilištem u Jerusalimu "apsolutna laž".
Govoreći u Knesetu-parlamentu on je takve tvrdnje označio "huškanjem", dodavši da serija napada nožem na Izraelce "potiče iz potrebe da nas unište".
On je pozvao palestinskog predsednika Mahmuda Abasa da osudi nasilje.
Pomenute palestinske tvrdnje protiv Izraela su pokretačka snaga nasilja u Izraelu i na palestinskim teritorijama već više nedelja.
Sveto mesto u Jerusalimu, koje Jevreji nazivaju Brdo hrama, jer su se tamo nekada nalazili drevni jevrejski hramovi, a muslimani Uzvišeno utočište i gde je sada džamija Al Aksa, dugo je već u fokusu sukoba dva naroda.
Netanijahu je danas kritikovao i arapske poslanike u izraelskom parlamentu, optuživši ih da učestvuju u huškanju i podstiču talas nereda.
On je optužio arapske partije da podrivaju zemlju, istakavši da su određedni poslanici zagovarili nasilje protiv Izraelaca i pozvao arapske gradjene da isteraju ekstremiste iz svoje sredine.
Izraelska arapska manjina, koja čini 20 posto od 8,3 miliona stanovnika Izraela uživa puna građanska prava ali se često žali na diskriminaciju.
Netanijahu, koji je pre samo nekoliko meseci upozorio svoje pristalice da Arapi glasaju masovno na dan izbora, rekao je da je posvećen koegzistenciji, preneo je Asošijeted pres.
- Pozivam izraelske Arape da vide da je Izrael jedino normalno i mirno mesto u celom regionu. Pozivam izraelske Arape da idu putem koegzistencije i lojalnosti državi Izrael čiji su deo- rekao je on, javili su izraelski mediji.
Osvrćuci se na jerusalimsko svetilište istakao je:
- Posvećeni smo statusu kvo na Brdu hrama i štitimo sveta mesta svih vera u Jerusalimu".