Vesti
Društvo i ekonomija
MINISTAR ALEKSANDAR ANTIĆ GOVORIO NA SKUPU U TIRANI
SRBIJA POŠTUJE OBAVEZE ENERGETSKE ZAJEDNICE
16.10.2015. 20:00
Izvor: akter.co.rs
SRBIJA POŠTUJE OBAVEZE ENERGETSKE ZAJEDNICE
Ministar energetike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da je na Ministarskom savetu Energetske zajednice Srbija prvi put dobila samo pohvale
Kako javlja Smiljana Vukojičić Obradović, specijalni izveštač Bete, Antić je najavio da će zbog novih propisa koji su usvojeni biti povećana ulaganja u energetsku efikasnost.
"Sekretarijat Energetske zajednice i predstavnici Evropske komisije su konstatovali da je Srbija od svih članica najviše uradila i po pitanju usklađivanja regulative sa zakonodavstvom EU, da je najnaprednija u liberalizaciji tržišta struje i gasa, da je jedina otpočela stvaranje obaveznih rezervi nafte i da od svih država članica u najvećoj meri poštuje sve ugovorne obaveze“, izjavio je Antić za Betu i EurActiv nakon ministarskog sastanka u Tirani.
Na skupu je doneta odluka o prihvatanju evropske direktive za energetsku efikasnost, istakao je on i dodao da će to stvoriti obavezu kod svih zemalja članica da se daleko odgovornije ponašaju prema energiji i da ostvare uštede u objektima u vlasništvu vlade, kao i u distributivnim mrežama.
„Mi to uglavnom već imamo kao deo pravnog sistema, to je deo našeg zakona o racionalnom korišćenju energije, pa nećemo imati poseban regulatorni zadatak, ali ćemo imaćeti obavezu da daleko više sredstava obezbedimo za projekte energetske efikasnosti“, rekao je Antić.
Na pitanje kako će se to finansirati, rekao je da Srbija ima budžetski fond za energetsku efikasnost preko kojeg se finansiraju određeni projekti, ali da će biti predviđene dodatne mere.
„U najskorije vreme ćemo pokušati da definišemo način da sa Ministarstvom finansija stvormimo projekciju kako je moguće da ta sredstva budu obezbeđena“; naveo je ministar energetike Srbije.
Na pitanje o ranijoj napomeni Energetske zajednice da bi Srbija mogla biti pozvana da revidira plan za obnovljive izvore energije, rekao je da o tome nije bilo reči.
Kada je reć o usvojenoj direktivi o energetskoj infrastrukturi, precizirao je da je njome na kvalitetniji načni definisana procedura za definisanje projekatta od značaja za Energetsku zajednicu, kao i za to kako oni mogu da postanu projekti od značaja za Evropu, i kako će se reguliati finasiranje.
"Definisane su i procedure i tela koja će za izradu te energetske infrastrukture pratiti izdavanje svih dozvola i saglasnosti i ubrzati sve procedure", rekao je Antić.