Vesti
Svet
Ditman: Nema novih uslova ni zahteva za Srbiju u pregovorima sa EU
20.10.2015. 20:00
Izvor: Beta
Ditman: Nema novih uslova ni zahteva za Srbiju u pregovorima sa EU
Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman izjavio je danas da Nemačka u potpunosti podržava otvaranje poglavlja 32 i 35 u pregovorima Srbije i EU do kraja godine i da za to nema novih uslova.
"Izuzetno smo spremni da otvorimo poglavlja 32 i 35 do kraja godine, a poglavlja 23 i 24 početkom naredne", rekao je Ditman na konferenciji "Razumljivo o Evropi" u Beogradu.
Nemački ambasador je ponovo potvrdio da nema novih uslova i zahteva za otvaranje poglavlja u pregovorima sa Srbijom, kao ni zahteva da Srbija prizna Kosovo. On je rekao da je "sve u skladu sa onim što je formulisano u pregovaračkom okviru".
"Jasna je pozicija EU da proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine i pristupanja Uniji moraju da se nastave paralelno", rekao je Ditman i pozdavio nedavnu izjavu premijera Srbije Aleksandra Vučića kojom je potvrdio posvećenost nastavku dijaloga sa Prištinom.
Ditman je rekao je da se priprema nacrt pregovaračke platforme za poglavlje 35 u kojoj će biti razmatrano dokle se stiglo u primeni Briselskog sporazuma i istaknuta nužnost nastavka procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine.
"Proces normalizacije je vrlo uspešna priča", rekao je Ditman i istakao da primena sporazuma nije ni blizu kraja i da obe strane moraju mnogo više da se angažuju.
Ditman je podsetio da je u avgustu kada su posignuta četiri sporazuma ostvaren proboj u dijalogu Beogrda i Prištine, ali da mnogi važni aspekti čekaju da budu realizovani, posebno finalizacija statuta Zajednice srpskih opština.
Konferenciju "Razumljivo o Evropi" u beogradskom hotelu Falkenštajner o pristupnim pregovorima Srbije sa EU i normalizaciji odnosa Beograda i Prištine organizovali su Centar savermene politike i Fondacija Konrad Adenauer.