Vesti
Svet
Asad kod Putina u Moskvi
21.10.2015. 20:00
Izvor: Alo.rs
Asad kod Putina u Moskvi
Sirijski predsednik Bašar al Ašad stigao je u iznenadnu posetu Moskvi, gde je sa ruskim domaćinom Vladimirom Putinom u četiri oka razgovarao o borbi protiv terorističkih grupa u Siriji, nastavku ruskih vazdušnih udara u toj zemlji i različitim aspektima bilateralnih odnosa.
"Predsednik Sirijske arapske republike Bašar Asad je sinoć stigao u Moskvu u radnu posetu", izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, a prenosi Tass.
Sastanku su se, kazao je, kasnije pridružili drugi najviši ruski zvaničnici.
Peskov je rekao da je Asad detaljno obavestio ruskog lidera o situaciji u Siriji i planovima režimskih snaga.
"Razgovor je trajao prilično dugo, a pitanja o kojima se razgovaralo su razjašnjena", rekao je Peskov novinarima u Moskvi.
Rusija je 20. septembra pokrenula kampanju vazdušnih udara u Siriji, čija su meta položaji džihadista Islamske države.
Inače, Asadu je, kako se navodi, to prvo putovanje u inostranstvo od 2011. godine.
Rojters prenosi da je Asad sinoć doputovao u iznenadu posetu Moskvi kako bi zahvalio Putinu što je pokrenuo vazdušne udare na islamističke militantne aktiviste u Siriji i time sprečio "još tragičniji scenario".
"Pre svega sam želeo da izrazim ogromnu zahvalnost celom rukovodstvu Ruske Federacije za pomoć koju pružaju Siriji", rekao je Asad Putinu, prema transkriptu koji je objavio Kremlj.
"Da nije bilo vaših akcija i odluka, terorizam koji se širi regionom zahvatio bi mnogo veću oblast i još bi se više raširio", istakao je sirijski lider.
Asad je ukazao da ceo sirijski narod želi da učestvuje u odlučivanju o budućnosti države, a ne samo vladajuća elita, i naglasio da je terorizam istinska prepreka za političko rešenje u toj zemlji.
Putin je pozdravio otpor koji sirijski narod "skoro sam" pruža militantnim aktivistima, primetivši da je sirijska vojska postigla ozbiljan uspeh na bojnom polju u poslednje vreme.
Ruski predsednik je, takođe, istakao da je Rusija spremna da doprinese ne samo borbi protiv terorizma u Siriji, već i političkom rešavanju tamošnjeg sukoba, u bliskom kontaktu sa drugim svetskim silama i uz učešće svih političkih snaga, verskih i etničkih grupa.
Pri tom je naglasio da "sirijski narod svakako mora da ima poslednju reč", navodi Tass.
Ruski predsednik je zahvalio Asadu što je prihvatio poziv da poseti Moskvu, uprkos dramatičnoj situaciji u Siriji, navodi Rojters pozivajući se na transkript objavljenom na sajtu Kremlja, koji nije precizirao da li je sirijski predsednik i dalje u Moskvi ili se vratio u Siriju.
"Doneli smo odluku u skladu sa vašim zahtevom i pružamo efikasnu pomoć sirijskom narodu u borbi protiv međunarodnog terorizma, koji je pokrenuo istinski rat protiv Sirije", rekao je Putin.
Asad je u razgovoru sa Putinom izrazio nadu u pobedu nad terorizmom u Siriji, kao i u nastavak saradnje sa Rusijom kako bi se zemlja oporavila u ekonomskom i političkom smislu i kako bi se obezbedio miran život za sve.