Vesti
Svet
Ruski predlog reformi u Siriji
11.11.2015. 20:00
Izvor: novosti.rs
Ruski predlog reformi u Siriji
Rusija želi da se sirijska vlada i opozicija dogovore o pokretanju procesa ustavnih reformi u narednih 18 meseci, posle prevremenih predsedničkih izbora
MOSKVA - Rusija želi da se sirijska vlada i opozicija dogovore o pokretanju procesa ustavnih reformi u narednih 18 meseci, posle prevremenih predsedničkih izbora, pokazuje nacrt dokumenta u koji je uvid imao Rojters.
Predlog koji je Rusija satavila pre međunarodnih razgovora o Siriji ove nedelje, ima osam tačka, koje ne isključuju učešće predsednika Bašara al Asada u izborima, za šta njegovi neprijtelji tvrde da je nemoguće, ako se želi mir.
"Izabrani predsednik će imati funkcije glavnog komandanta oružanih snaga i kontrolu nad posebnim uslugama i spoljnom politikom", navodi se u dokumentu.
Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Bogdanov je kazao da Moskva izlazi sa "različitim idejama i predlozima", iako je insistirao da to ne predstavlja čvrst plan.
U dokumentu se navodi da bi se sirijske strane složile sa takvim koracima na budućoj konferenciji, koju bi organizovale UN i dodao da reformske procese ne bi predvodio Asad, već kandidat, prihvatljiv za sve strane.
Novinska agencija TASS prenela je da je Bogdanov negirao da je Rusija napravila zvanični dokument, već da je reč samo o idejama.