Vesti
Društvo i ekonomija
Od Pazove do Siriga sada plaćate koliko pređete
16.11.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Od Pazove do Siriga sada plaćate koliko pređete
Od danas će se na deonici autoputa od Stare Pazove do Siriga plaćati putarina na četiri nove naplatne stanice prema pređenim kilometrima, što je resorna ministarka Zorana Mihajlović ocenila kao pravedaniji način naprate od dosadašnjeg.
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i potpredsednica vlade Mihajlović prisustvovala je na auto putu kod Novog Sada početku rada zatvorenog sistema za naplatu putarine na deonici Stara Pazova – Sirig, i istakla da je reč o pravednijem načinu naplate od dosadašnjeg.
Vozači na autoputu od Beograda do Novog Sada sad plaćaju jeftiniju putarinu prema pređenom kilometru, umesto po fiksnoj ceni, rekla je ministarka Mihajlović napominjući da je novi sistem pravičniji za sva vozila pa više nema razloga da kamioni ili bilo koja druga vozila izbegavaju autoput.
U izjavi novinarima, posle obilaska naplatne stanice Novi Sad - jug, Mihajlovićeva je rekla da se zatvoreni sistem naplate primenjuje na deonici auto puta od Stare Pazove do Siriga i istovremeno najavila da će taj sistem na deonicama do Horgoša i na jugu do Niša, odnosno Doljevca, biti uveden do sredine iduće godine.
Ministarka je napomenula da je na ovoj deonici puta, u okviru sistema naplate putarine, posao dobilo 102 osobe, od kojih je oko 80 iz mesta u kojima se stanice nalaze, odnosno Novog Sada, Inđije i Stare Pazove.
Posao su dobile, kako je navela, i četiri žene iz sigurnih kuća, čime je, kako je rekla, omogućeno "da rade i da zarađuju i da normalno nastave život obezbeđujući egzistenciju sebi i svojoj porodici".
"Obećali smo da će naši vozači plaćati putarinu samo za pređeni put i to obećanje smo danas ispunili", rekla je Mihajlović napominjući da je primena novog sistema počela sa zakašnjenjem jer su duže trajali radovi na rehabilitaciji nadvožnjaka posle naplatne stanice "Sever".
Prema novom obračunu putarine su upola jeftinije tako da se za putničke automobile od Beograda do Novog Sada plaća 190 dinara, umesto ranijih 240 dinara.
Oni vozači koji se sa auto puta isključe ranije plaćaju putarinu samo za taj deo koji pređu, odnosno 60 dinara do Inđije, 70 dinara do naplatne stanice Maradik, 90 dinara do Beške i 130 dinara do Kovilja.
Ranije je, kako je saopšteno, zbog skupih putarina oko 200 teških kamiona svakog dana koristilo magistralne puteve od Beograda do Subotice da bi izbegli plaćanje putarine.
Ministarka Mihajlović je tim povodom naglasila da će zahvaljujući novom sistemu veliki broj kamiona se vratiti na auto put, što će povećati i bezbednost u prvom redu lokalnog stanovništva, odnosno na lokalnim putevima.
Ministarka je dodala da će primenom novog sistema naplate biti ostvaren, po tom osnovu, isti iznos prihoda za javno preduzeće Putevi Srbije kao i do sada.