Vesti
Svet
ŽESTOK ODGOVOR Rusija krstarećim raketama gađala CENTAR Islamske države
17.11.2015. 20:00
Izvor: Blic
ŽESTOK ODGOVOR Rusija krstarećim raketama gađala CENTAR Islamske države
Američki zvaničnici izjavili su da je Rusija danas krstarećim raketama i bombama napala grad Raku u Siriji, koji je Islamska država proglasila za svoju prestonicu.
Jedan zvaničnik je rekao da su Rusi pre napada o akciji izvestili operativni centar međunarodne koalicije koju predvode SAD. Taj centar se nalazi u vazduhoplovnoj bazi u Kataru.
Zvaničnik, koji je tražio da ne bude imenovan, rekao je da je takvo obaveštavanje u skladu s protokolom koji su dogovorili američki i ruski zvaničnici u oktobru.
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da je ruska vojska razradila novi plan vazdušne operacije protiv terorističke organizacije "Islamska država" u Siriji, koji podrazumijeva napade sa teritorije Rusije avionima dalekog dometa.
Šojgu je precizirao da je ruska avijacija izvršila masovni vazdušni napad po pozicijama terorista u Siriji, uništivši 140 objekata.
Prema njegovim riječima, ruska avijacija je za gađanje terorističkih ciljeva počela da koristi i strateške bombardere Tu-160, Tu-95MS i Tu-22, prenosi "Sputnjik".
Uporedo sa vazdušnim napadima ruske avijacije, sirijska vojska uspela je da oslobodi od terorista 40 naseljenih mesta i nastavlja sa kopnenim napadima u blizini grada Palmire.

Putin: Tragaćemo za teroristima, gde god se sakrili
Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je danas da će ruski vazdušni napadi u Siriji biti nastavljeni i intenzivirani kako bi ekstremisti shvatili da je odmazda neminovnost.
"Tragaćemo za njima ma gde se sakrili. Naći ćemo ih u bilo kom delu sveta i kazniti", rekao je Putin, nazvavši obaranje ruskog aviona iznad Egipta "jednim od nakrvavijih zločina".
Šef ruske Federalne službe bezbednosti Aleksandar Bortnjikov obavestio je ruskog predsednika da je ruski putnički avion oboren iznad Sinajskog poluostrva bombom i to snage jednog kilograma TNT.
"Bez sumnje možemo da kažemo da je to bio teroristički napad", rekao je Bortnjikov.
Putin je podsetio da to nije prvi put da se Rusija suočava sa varvarskim terorističkim napadima, preneo je AFP.
"Ubistvo naših ljudi iznad Sinaja spada u nakrvavije zločine uzimajući u obzir broj žrtava", rekao je Putin, dodajući da to nikad neće biti zaboravljeno, kao i da neće sprečiti Rusiju da traga i kazni počinioce.
U avionu je bilo 224 putnika i članova posade i svi su poginuli, a odgovornost je preuzela Islamska država.