Vesti
Žuta štampa
DAO NAM JE SVOJU DUŠU: Toma Zdravković naš poslednji estradni boem!
20.11.2015. 20:00
Izvor: Kurir
DAO NAM JE SVOJU DUŠU: Toma Zdravković naš poslednji estradni boem!
Na današnji dan rođen je Toma Zdravković, slavni pevač narodne muzike - 1938. godine. Iza sebe je ostavio mnoštvo pesama koje su i dan danas veliki hitovi.
Neke od najpoznatijih su "Da li je moguće", "Branka, "Dotak'o sam dno života", "Kafana je moja sudbina", "Prokleta nedelja"...
Rođen u Aleksincu, ali se ubrzo sa roditeljima seli u Pečenjevce, rodno mesto svoga oca, u blizini Leskovca. Kao vrlo mlad je prešao u Leskovac zbog nezaposlenosti. Četiri puta se ženio. Iako je alkohol bio najveći neprijatelj njegovog zdravlja, do poslednjeg dana je pio.
Toma Zdravković je bio čovek koji bi jednoga dana bio ekstremno bogat, a već sledećeg nije imao ni za hleb i mleko. Preminuo je 30. septembra 1991. godine u Beogradu, gde je i sahranjen na Centralnom groblju.
Na dvadesetogodišnjicu smrti u Gradskom parku u Leskovcu je otkriven njegov spomenik u prirodnoj veličini, a u selu Pečenjevce spomen ploča sa natpisom: "Dao sam vam svoju dušu..."
Svoju pevačku karijeru je započeo prvo u Leskovcu, a zatim i u Beogradu, u kafanama. U početku je imao vrlo malo uspeha, ali je kao već iskusan pevač dočekao eru masovne proizvodnje ploča i kaseta, te je vrhunac svoje slave doživeo 80-ih.
U većini njegovih pesama violina daje melanholičnu atmosferu. Uglavnom je tekstove za pesme sam pisao i skoro uvek su bile autobiografske. Reč je o kafanskim, ljubavnim pesmama, kojima dodatni duh daje njegov umirujući glas, u kojima se uglavnom govori o neuzvraćenim ljubavima i patnjama.