Vesti
Svet
Veliko hapšenje u Pirinejima, dosad 124 optužnice
24.11.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Veliko hapšenje u Pirinejima, dosad 124 optužnice
Francuska policija, uz podršku dva helikoptera, sprovela raciju u kući jednog radikalnog muslimanskog propovednika u Pirinejima. Od uvođenja vanrednog stanja posle terorističkih napada u Parizu podignute 124 preliminarne optužnice.
Meta racije, u kojoj je učestvovalo 70 policajaca, bio je Olivije Korel, rekao je neimenovani zvaničnik iz žandarmerijske službe, preneo je AP.
Racija je deo pojačanih mera bezbednosti u sklopu vanrednog stanja proglašenog nakon terorističkih napada u Parizu 13. novembra u kojima je ubijeno najmanje 130 ljudi i sedam napadača.
Vlasti veruju da je Korel primio kod sebe Fabijana Klejna, čiji se glas, kako se veruje, nalazi na audio poruci Islamske države na francuskom jeziku, u kojoj ta ekstremistička grupa preuzima odgovornost za napade u francuskoj prestonici.
Klejn je osuđen 2009. godine za umešanost u mrežu koja je slala ekstremističke borce u Irak.
Smatra se da je Korel, takođe, imao ulogu u verskom životu Francuza Mohameda Meraha, koji je ubio jednog rabina i troje dece u jednoj jevrejskoj školi i tri vojnika na jugu Francuske 2012. godine.

FRANCUSKA: OPTUŽNICE PROTIV 124 OSOBE
Francuski ministar spoljnih poslova Bernar Kaznev izjavio je danas da su od uvođenja vanrednog stanja posle terorističkih napada u Parizu podignute 124 preliminarne optužnice.
U obraćanju poslanicima, Kaznev je rekao da je za 10 dana izvedeno 1.230 akcija, u kojima je nađeno 230 komada oružja, a da su optužnice podignute protiv 124 osobe.
To je prvi put da su vlasti objavile podizanje optužnica od napada 13. novembra, kada je ubijeno 130, a ranjeno više stotina ljudi.