Vesti
Svet
Masakr u Nigeriji, desetine mrtvih
27.11.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Masakr u Nigeriji, desetine mrtvih
Desetine ljudi poginule su na severoistoku Nigerije kada se bombaš samoubica digao u vazduh usred velike šiitske povorke, javili su organizatori manifestacije. Jedan uhapšen, tvrdi da ih je poslao Boko Haram.
Napad se dogodio oko 14 sati po lokalnom vremenu u selu Dakasoje, naveo je Islamski pokret u Nigeriji, organizator skupa.
"Bilo je veoma mnogo ljudi, još je suviše rano da se utvrdi tačan broj žrtava", rekao je agenciji Frans pres jedan od predstavnika organizatora.
Prema navodima na vebsajtu, jedan bombaš samoubica bio je uhapšen pre napada, i rekao je da se drugi napadač nalazi u okupljenoj masi.
Dodaje se da se drugi samoubica zaleteo među ljude i aktivirao eksploziv kad je video da je njegov kolega uhapšen.
Uhapšeni bombaš samoubica je tvrdio da ih je poslala ekstremistička organizacija Boko Haram, naveli su organizatori.
Oni su bili među mladima koje je grupa Boko Haram prošle godine otela iz sela Mumbi, u nigerijskoj državi Borno i odvela u šumu Sambisa gde su prošli kroz vojnu obuku, a pre 11 dana poslati su u Kano i držani u jednoj kući u pripremi za današnji napad.
Vernici su danas učestvovali u simboličnoj šetnji od Kanoa do Zarije, u susednoj državi Kaduni, da obeleže 40. dan šiitskog praznika Ašure. Trebalo je da stignu u Zariju 3. decembra što bi se podudarilo sa okupljanjem hodočasnika u iračkom gradu Kerbali gde se nalazi grob imama Hoseina.