Vesti
Svet
Sporazum sa Asadom, pobunjenici napuštaju Homs
01.12.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Sporazum sa Asadom, pobunjenici napuštaju Homs
Predstavnici sirijskog režima i pobunjenici postigli su sporazum o evakuaciji boraca sirijske opozicije iz poslednje četvrti pod njihovom kontrolom u centralnom gradu Homsu.
"Svi pobunjenici napustiće (četvrt) Vaer u roku od dva meseca. Grupa od 200 do 300 naoružanih muškaraca otići će, kao prvi korak, u subotu", , izjavio je guverner provincije Homs Talal Barazi za AFP.
Prva faza sporazuma trajaće nedelju dana, tokom koje će "deo teškog i oružja srednjeg kalibra biti predat vlastima", kazao je Barazi.
Naposletku, oko 2.000 boraca napustiće Vaer, kao i neke porodice pobunjenika.
Zauzvrat, režimske snage će okončati svoje vojne operacije u toj četvrti, koja je česta meta granatiranja, i ukinuti njenu opsadu.
Pošto evakuacija bude okončana, sirijska policija, ali ne i vojnici, ući će na to područje, dodao je Barazi.
Sporazum je postignut nakon današnjeg sastanka između guvernera i predstavnika pobunjeničkih grupa u Vaeru, kao i predstavnika civilnog društva.
Delegacija Ujedinjenih nacija, kao i predstavnici specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN, Stafana de Misture, takođe su prisustvovali sastanku.
Nije poznato da li su oni posredovali u pregovorima ili nadgledali implementaciju sporazuma, navela je francuska agencija.