Vesti
Svet
"NATO poziv Crnoj Gori izazov Moskvi"
02.12.2015. 20:00
Izvor: Mondo
"NATO poziv Crnoj Gori izazov Moskvi"
Italijanski mediji posvetili su vidnu pažnju odluci NATO da pozove Crnu Goru na pregovore o članstvu i u prvi plan stavili ocenu da je to "izazov Moskvi" koja je oštro pretila da će u tom slučaju obustaviti sve veze s Crnom Gorom.
To posebno ističe milanski dnevnik Korijere dela sera, naglašavajući da je Moskva proširenje NATO osuđivala kao grešku i provokaciju.
Taj list smatra da otud "postoji opasnost novog razdora između zapadnih sila i Rusije", mada ističe da bi jedini okvir za dijalog, Savet NATO-Rusija, mogao uskoro biti obnovljen.
Korijere dela sera napominje da je Rusija upozoravala da bi ulazak Podgorice u Atlantski savez "narušio stabilnost Zapadnog Balkana", ali ukazuje i na to da je NATO ponovio rešenost da na putu u članstvo pruži potporu i BiH, Makedoniji i Gruziji.
List navodi da je šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić naglasio da će ulazak Podgorice u NATO imati "upliva na sve susedne zemlje, koje to žele ili još oklevaju".
Milanski dnevnik napominje da su "diplomate u NATO naglasili da je poziv Crnoj Gori poruka Rusiji, a to je da Moskva nema pravo veta na širenje... proameričkog bloka na Balkan".
Italijanski mediji prenose izjavu šefa rimske diplomatije Paola Djentilonija da širenje NATO nije uperena ni protiv koga, budući da je "cilj jačanje bezbednosti na Balkanu isto kao na području Jadrana, što je neposredno od interesa za Italiju".
Torinski dnevnik Stampa ocenjuje da poziv NATO Crnoj Gori izaziva bes Moskve koja poručuje da je Crna Gora odsad pretnja bezbednosti Rusije.
Rimski list Republika isto kao i ostali mediji ukazuje i na poruku američkog državnog sekretata Džona Kerija da poziv NATO Crnoj Gori nije uperen ni protiv koga i da "Atlantski savez nije ofanzivna organizacija, niti je usredsređena na Rusiju ili bilo koga drugog".