Vesti
Svet
Davutoglu optužuje Rusiju za propagandu iz sovjetske ere
03.12.2015. 20:00
Izvor: RTS
Davutoglu optužuje Rusiju za propagandu iz sovjetske ere
Turski premijer Ahmet Davtoglu odbacio je ruske tvrdnje da Turska profitira od trgovine naftom sa Islamskom državom, navodeći da te optužbe podsećaju na "laži koje je proizvela sovjetska propagandna mašinerija iz perioda Hladnog rata".
Davutoglu je to rekao kao odgovor na optužbe ruske vojske da predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i njegova porodica lično imaju koristi od trgovine naftom.
"Niko ne veruje u laži sovjetske propagandne mašine", izjavio je Davutoglu pred odlazak u posetu Azerbejdžanu.
"Ruske operacije u Siriji ugrožavaju napore da se turska granica "očisti od ekstremista Islamske države", naveo je Davutoglu.
Dodao je da Turska čini sve da bi kontrolisala granicu sa Sirijom, navodeći da će biti "uspostavljena i fizička barijera" na delu kopnene granice od 98 kilometara, koju sa sirijske strane kontrolišu borci Islamske države, preneo je Rojters.
Pomoćnik ministra odbrane Rusije Anatoli Antonov izjavio je juče da su predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i njegova porodica uključeni u ilegalnu trgovinu naftom sa džihadistima Islamske države.
"Turska je glavni korisnik nafte ukradene od legalnih vlasnika u Siriji i Iraku. Prema dostupnim informacijama, najviši politički rukovodioci Turske, predsednik Erdogan i njehova porodica, uključeni su u taj kriminalni posao", rekao je Antonov na brifingu ruskog Ministarstva odbrane za strane i domaće novinare, javljaju strane agencije.
"Znamo koliko vredi reč predsednika Turske. Erdogan neće priznati krivicu, čak i da mu lice bude umazano opljačkanom naftom", kazao je on, prenosi Sputnjik.
Rusija poziva Tursku da dozvoli pristup mestima, gde se prema podacima Moskve, nalaze centri krijumčarenja nafte ID, rečeno je na brifingu, na kome su prikazani mnogobrojni video i foto materijali kojima Rusija dokumentuje svoje tvrdnje.
Prema navodima zvaničnika Ministarstva odbrane Rusije, ekstremni islamisti švercom nafte godišnje zarađuju oko dve milijarde dolara.
Načelnik centralne operativne uprave Generalšštaba vojske Rusije Sergej Rudskoj je naveo da su identifikovana tri puta kojima se nafta is Sirije švercuje u Tursku.
Erdogan je ranije rekao da niko nema pravo da kleveće Tursku, optužujući je da kupuje naftu od Islamske države, ali da je spreman da podnese ostavku ako se dokaže da su takve tvrdnje tačne.