Vesti
Društvo i ekonomija
Od Kine za puteve 10 mlrd. dolara
09.12.2015. 20:00
Izvor: b92
Od Kine za puteve 10 mlrd. dolara
Ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture prema budžetu za 2016. raspolagaće sa više od 15 milijardi dinara namenjenih kapitalnim investicijama.
Ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović istakla je da je to za 11,5 milijardi dinara više za tu namenu nego ove godine.
"Ove godine ministarstvo je imalo 21 milijardu dinara od čega je oko 3,5 milijarde bilo za infrastrukturne projekte, a ostalo je išlo za preduzeća, kao što su Putevi Srbije, Koridori, Železnice. U 2016. ministarstvo će imati ukupno 32 milijarde od čega će više od 15 milijardi biti za kapitalne investicije", precizirala je Mihajlović na skupu u hotelu "Kraun plaza".
Na otvaranju regionalne ministarske konferencije "Koridori za bududćnost" ona je poručila da putevi i pruge povezuju zemlje u regionu i da samo zajednički možemo da imamo snagu da se razvijamo.
Mihajlović je istakla da je najveći uspeh Srbije ove godine u toj oblasti to što je EU prihvatila sve regionalne projekte koje smo kandidovali za evropsku saobraćajnu mrežu u okviru Berlinskog procesa.
Ona je podsetila da je reč o budućem autoputu Niš - Merdare - Priština - Albanija, zatim o projektima za gradnju puteva i pruga ka Republici Srpskoj, Koridor 11 koji povezuje Srbiju i Crnu Goru i drugi.
"Pokazali smo da možemo da efikasno realizujemo projekte", rekla je Mihajlović.
Ona je naglasila da je u Srbiji u 2015. izgrađeno skoro 90 kilometara autoputeva i još jednom ponovila da će putni Koridor 10 biti završen do kraja 2016. ili najkasnije početkom 2017. godine.
Mihajlović je rekla da će u toku sledeće godine biti završen deo Koridora 11 od Ljiga do Preljine.
"Nadam se da ćemo zajedno imati uređene koridore na Zapadnom Balkanu", poručila je Mihajlović predstavnicima zemalja iz regiona.
Ministar transporta Crne Gore Ivan Brajović je istakao da je važno povezivanje regiona i da je velika stvar usvajanje glavne saobraćajne mreže Zapadnog Balkana.
Brajović je podsetio da će Kina obezbediti za istočne i centralne Evrope 10 milijardi dolara za infrastrukturne investicije.
On je kazao da je za Crnu Goru prioritet izgadnja autoputa Bar - Boljare, na Koridoru 11, dodajući da su radovi počeli u maju ove godine i da treba da budu završeni u maju 2019.
Brajović je naveo da je tu prioritetna deonica Mateševo - Andrejevica i probijanje velikog tunela Trešnjevik na toj trasi i zatim gradnja deonice Andrejevica - Boljare.
On je dodao da je za Crnu Goru važna i gradnja obilaznice oko Podgorice od Smokovca do Farmaka.
Brajović je ukazao i na značaj luke Bar za Crnu Goru, ali i pruge Podgorica - Tirana.
Ministar saobraćaja Republike Srpske Neđo Trninić je rekao se u Srpskoj ozbiljno radi razvoju mreže autoputeva.
"Napravili smo autoput od Banjaluke prema Gradiškoj koji bi trebalo da bude deo pravca od Sarajeva preko Banjaluke i Gradiške prema Zagrebu. Najveć problem je most na Savi, a na skupu u Beču smo i to razrešili", kazao je Trninić.
Prema njegovim rečima, pri kraju je prva faza gradnje autoput od Doboja do Banjaluke i početkom sledeće godine biće otvoren deo od Banjaluke do Prnjavora u dužini od 36 km.
On je dodao da su tek započeti zemljani radovi na gradnji preostalih 36 km.
"U planu je i gradnja autoputa od Banjaluke prema Prijedoru i ka Hrvatskoj, kao i od Brčkog prema Bjeljini", kazao je Trninić dodajući i da bi početkom sledeće godine trebalo da počne gradnja obilaznica oko Banjaluke.