Vesti
Društvo i ekonomija
Kroz Srbiju prošlo 520.000 izbeglica
11.12.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Kroz Srbiju prošlo 520.000 izbeglica
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da je kroz Srbiju do sada prošlo oko 520.000 emigranata, a da su uslovi u prihvatnim centrima na najvišem mogućem nivou.
"Kroz Srbiju je zaključno sa jučerašnjim danom prošlo i evidentirano 518.668 lica, a juče je taj broj uvećan za 3.304 emigranta", rekao je Vulin novinarima nakon obilaska prihvatnog centra "Stanica" u Šidu.
Kako je podsetio, svi migranti koji prolaze kroz našu zemlju budu ne samo evidentirani, već i nahranjeni i medicinski zbrinuti, i o njima se vodi računa, kao o ljudskim bićima, kao "o ljudima koji su u nevolji i traže pomoć i zaštitu".
Ministar je istakao da su u prihvatnom centru u Šidu uslovi na najvišem mogućem nivou, a da izbeglice imaju mogućnost da prespavaju i ostanu koliko oni misle da im je potrebno.
Sve prostorije u centru su zagrejane, postavljeni su tuševi sa toplom vodom, a migranti dobijaju hranu, kao i medicinsku zaštitu.
"Srbija brine i vodi računa o ovom ljudima kako bi zbrinula njih i njihove porodice, a i da bi sačuvala svakodnevni život građana. Niko ne može da kaže da sa ovim ljudima ima problem", podvukao je Vulin.
On je rekao da će se Srbija i u narednom periodu ponašati na isti način, dodajući da migranti, kao tražioci azila, po zakonu imaju pravo na slobodu kretanja i na zaštitu.
Upitan da li migranti sada u centrima ostaju duže nego ranije, ministar je odgovorio odrično. Migranti u Šidu, rekao je Vulin, ostaju oko pet sati, koliko je potrebno da sačekaju voz, a neki eventualno ostanu da prespavaju.
"U Adaševcima se zadržavaju nekoliko sati, a najduže ostaju u Preševu i Krnjači, po dva, tri dana, ali i to retko, jer žele što pre da napuste našu zemlju", rekao je Vulin.
On je ukazao i da je značajno manji pritisak izbeglica iz zemalja koje nisu ugrožene ratom, a koje ne mogu da uđu u Srbiju, i da ne očekuje veći pritisak, jer oni ne mogu da uđu u Makedoniju.

GERGINOV: ISHITRENA IZJAVA ZAŠTITNIKA GRAĐANA
Pomoćnik komesara za izbeglice i migracije Ivan Gerginov ocenio je danas da je izjava zaštitnika građana o lošim uslovima u prihvatnom centru u Šidu, ishitrena i nekorektna, navodeći da je organizacija na vrlo visokom nivou.
"Prilično nas je uznemirila izjava zaštitnika građana Saše Jankovića o nekim uslovima iz 18. veka, o problemima o radu i nepostojanju koordinacije. Organizacija je na vrlo visokom nivou i na ovom poslu radi na hiljade ljudi", rekao je Gerginov novinarima nakon što je sa ministrom za rad Aleksandrom Vulinom obišao prihvatni centar "Stanica" u Šidu.