Vesti
Svet
Španska levica: Formiraćemo vladu bez desnice
21.12.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Španska levica: Formiraćemo vladu bez desnice
Dve glavne levičarske partije u Španiji tvrde da neće dozvoliti vladajućoj Narodnoj partiji (PP) premijera Marijana Rahoja da oformi novu vladu.
Španska Socijalistička partija, koja je zauzela drugo mesto na nedeljnim parlamentarnim izborima najavila je da će glasati protiv toga da Rahoj formira novu vladu, preneo je AP.
Predstavnik socijalista Cezar Luena rekao je da će se Narodna partija (PP), koja je osvojila najviše glasova, imati problema u formiranju vlade, ali da ih socijalisti neće podržati.
On je time isključio mogućnost uspostavljanja koalicije bez presedana između dve stranke, koje su dominirale španskom politikom decenijama.
Pablo Iglesias, lider španske partije Podemos, koja je zauzela treće mesto na jučerašnjim parlamentarnim izborima, izjavio je da neće dozvoliti vladajućoj Narodnoj partiji da oformi novu vladu.
"Da ne ostane sumnja...Podemos neće ni aktivno ni pasivno dozvoliti vladu PP", rekao je Iglesias na konferenciji za novinare, preneo je Rojters.
Iglesias je napomenuo da će uskoro početi razgovore sa ostalim partijama o postizanju eventualnih poltiičkih sporazuma.
Narodna partija je osvojila većinu poslaničkih mesta - 124, ali to ni blizu nije dovoljno da samostalno formira vladu. Za apsolutnu većinu potrebno je 176 od ukupno 350 mesta u španskom prlamentu.
Socijalistička partija (PSOE) osvojila je 90 poslaničkih mesta, a Podemos 69.
Desničarski Siudadanos (Građani), našao na četvrtom mestu sa 40 osvojenih mesta.
Preostala mesta pripala su regionalnim strankama koje će, kako ocenjuje Politiko, biti ključne u procesu formiranja koalicione vlade, što bi moglo da dovede i do formiranja levičarske koalcije u koju bi bile uključene katalonske stranke koje se zalažu za nezavisnost te regije.