Vesti
Svet
Romanovi i Karađorđevići zajedno nakon jednog veka
22.12.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Romanovi i Karađorđevići zajedno nakon jednog veka
Prvi put nakon jednog veka u nekadašnjem Petrogradu, danas Sankt Peterburgu, sreli su se potomci kraljevskih porodica Rusije i Srbije, Romanov i Karađorđević.
Humanitarnoj izložbi "Kosovo i Metohija, pod okriljem anđela", u ime porodice Romanov prisustvovala je kneginja Olga Kulikovskaja Romanov, a u ime porodice Karađorđević princ Đorđe.
On je nakon promocije kneginji uručio specijalni primerak kapitalnog izdanja "Rasijsko iskustvo", jedinstvene knjige optočene zlatom, a posvećene ruskom i srpskom slikarstvu XX i XXI veka koja predstavlja zajedničko izdanje Kraljevskog reda vitezova, ruskog Fonda "Vozroždenije" i "Moscow Media Group".
Princ Đorđe, koji je pokrovitelj i osnivač Kraljevskog reda vitezova, je tom prilikom rekao da mu je velika čast i zadovoljstvo da su porodice Romanov i Karađorđević povezane rodbinskim vezama i, kako je rekao, bratskom ljubavlju dva naroda.
Zahvalivši, kneginja Olga je rekla da "Srbija i Rusija razvijaju kulturnu saradnju kroz ovako vredne projekte", saopštila je Informativna služba Kraljevskog reda vitezova.
Inače, događaj su organizovali Kraljevski red vitezova, Grad Petrograd i Muzej-Dvorac na Jelagin ostrvu, a uz podršku Gubernatora Petrograda Georgija Sergejeviča Poltavčenka, Fonda Sv.Vasilije Veliki, Ambasade Srbije u Rusiji i Kluba Pravoslavnih Privrednika.
Humanitarna izložba/forum "Kosovo i Metohija, pod okriljem anđela", otvorena je 11. decembra u letnjem dvorcu Cara Aleksandra I Romanova, na Jelagin ostrvu u Petrogradu, a traje do 25. decembra 2015.