Vesti
Svet
Uhapšene dve osobe osumnjičene za planiranje napada u Briselu
29.12.2015. 20:00
Izvor: RTS
Uhapšene dve osobe osumnjičene za planiranje napada u Briselu
Belgijska policija uhapsila je dve osobe u različitim delovima zemlje u nedelju i ponedeljak, oboje osumnjičeni da su planirali napad na Brisel tokom novogodišnje večeri, saopštili su federalni tužioci. Evropske prestonice pojačale su mere bezbednosti. Stručnjaci kažu da treba biti opezan, ali da nema mesta panici.
Istraga u tri regiona u Belgiji završena je hapšenjem šestoro ljudi. Zbog pretnji ozbiljnim napadima na nekoliko značajnih mesta tokom novogodišnjih praznika, policija je zadržala dvoje osumnjičenih.
U istrazi su zaplenjeni uniforme, propagandni materijal terorističke organizacije Islamska država i računari, a oružje i eksploziv nisu nađeni. Dve osobe su zadržane u pritvoru zbog optužbi da su bili lideri, ili da su regrutovali članove za terorističke akcije.
Policija precizira da istraga nema veze sa terorističkim napadima koji su izvedeni 13. novembra u Parizu, kada je poginulo 130 ljudi.
Belgijske vlasti su već decenijama svesne kakvu opasnost predstavlja Molenbek, predgrađe, koje se u evropsku svest usadilo kao uporište islamista. U novembru je na snazi bio najviši stepen opasnosti, sada je smanjen, ali je napad ipak moguć i verovatan.
Na oprezu su i Nemačka i Austrija, više policajaca je na ulicama, pojačan je nadzor sigurnosnim kamerama, češće su provere prolaznika.
Moskva u Novogodišnjoj noći zatvara Crveni trg, tradicionalno mesto okupljanja stanovnika ruske prestonice i turista u Novogodišnjoj noći.
Nije tajna da je Moskva poželjna meta za međunarodne teroriste, kažu gradske vlasti i objašnjavaju da to čine iz opreza i bezbednosnih razloga.