Vesti
Svet
Savet bezbednosti UN razmatra nove sankcije protiv Severne Koreje
06.01.2016. 20:00
Izvor: blic.rs
Savet bezbednosti UN razmatra nove sankcije protiv Severne Koreje
Savet bezbednosti UN počeo je večeras hitnu sednicu iza zatvorenih vrata posle saopštenja Severne Koreje da je izvela probu hidrogenske bombe.Vanredan sastanak 15 članica Saveta bezbednosti UN se održava na zahtev SAD i Japana.
Predstavnik britanske diplomatske misije u UN Piter Vilson izjavio je pre sastanka da nuklearna proba Severne Koreje predstavlja "flagrantno kršenje rezolucija UN", koje večeras uputiti "energični odgovor" uz mogućnost pooštravanja medjunarodnih sankcija toj zemlji.
"Ne znamo još tačno kakva je bila proba" koju je Pjongjng opisao kao testiranje nove hidrogenske bombe, mnogo snažnije od atomske.
Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin pozvao je članice Saveta bezbednosti na smirenosti, dok je britanski ambasador pri UN Metju Rajkroft izjavio pre sastanka da će UN verovatno razmotriti pooštravanje sankcija Severnoj Koreji.
"Radićemo sa drugima na rezoluciji o dodatnim sankcijama", rekao je britanski ambasador u UN Metju Rajkroft na marginama vanredne sednice SB UN.
Severna Koreja saopštila je da je obavila svoju prvu uspešnu probu minijaturizovane hidrogenske (termonuklearne) bombe, što je izazvalo osude sa svih strana sveta.
Vest o nuklearnoj probi emitovana je na severnokorejskoj državnoj televiziji, a prikazan je i snimak kopije naredbe koju je Kim potpisao 15. decembra, a kojom se odobrava najnoviji vojno-nuklearni test.
"Neka nam 2016. godina počne uz gromoglasni ođek naše prve eksplozije hidrogenske bombe, da ceo svet upre pogled u našu socijalističku, nuklearno naoružanu republiku i veliku Radničku partiju Koreje", napisao je Kim svojom rukom u poruci pored potpisa.
Hidrogenska ili termonuklearna bomba koristi atomsku fuziju u lančanoj reakciji koja rezultira znatno snažnijom eksplozijom nego što je to eksplozija izazvana fisijom uranijuma ili plutonijuma.
Veruje se da Severna Koreja godinama razvija takvo moderno oružje, ali eksperti još nisu sigurni da li je danas zaista testirana hidrogenska bomba.
Do sada nijedna hidrogenska ili H-bomba nije upotrebljena u ratne svrhe, ali su sprovedena nuklearna testiranja.
Ban Ki-mun osudio probu hidrogenske bombe
Generalni sekretar UN Ban Ki-mun osudio je objavu Severne Koreje o izvršenoj probi hidrogenske bombe, nazvavši je "duboko destabilizirajućom za regionalnu bezbjednost."
Ban Ki Mun je zatražio od Pjongjanga da obustavi sve dalje nuklearne aktivnosti, prenosi AP.
On je razgovarao sa novinarima neposredno pre hitne sednice SB UN.
Generalni sekretar UN kaže da je poslednja nuklearna proba bila "duboko problematična" i da se "ponovo krše brojne rezolucije Saveta bezbednosti uprkos zajedničkom pozivu predstavnika međunarodne zajednice da se obustave takve aktivnosti".