Vesti
Društvo i ekonomija
Vulin: Zakon neće umanjiti već povećati davanja porodiljama
11.01.2016. 20:00
Izvor: Blic
Vulin: Zakon neće umanjiti već povećati davanja porodiljama
Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom neće umanjiti davanja porodiljama, već će ih povećati, eliminisaće zloupotrebe i prvi put uvesti dve kategorije žena koje nikad do sad nisu imale prava na naknadu, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.
Reč je o ženama vlasnicama poljoprivrednih gazdinstava i o ženama koje su angažovane na ugovorima o privremenim i povremenim poslovima, objasnio je Vulin.
Takođe, ukoliko zakon bude usvojen, porodilje će od 1. jula naknadu dobijati direktno na svoj račun, umesto preko poslodavca.
Vulin je rekao da je bez sumnje ovo Nacrt zakona koji nikada na nije regulisao pitanje naknade porodiljama na tako širokom nivou.
- Uveli smo dve potpuno nove kategorije porodilja, koje će dobijati nadoknadu, a nikad do sad nisu i žao mi je što o tome niko neće da govori, što se zlonamerno prikazuje zakon i što zbog nečijih zloupotreba hoće da prikažu kako čitav zakon hoće da umanji davanja - rekao je Vulin novinarima u Beogradu.
Kako je rekao, o ovakovom zakonu se "godinama pričalo", i njegovo donošenje biće veliki pomak.
- Zakon neće umanjiti davanja porodiljama, već će ih povećati, eliminisaće zloupotrebe i prvi put uvesti dve kategorije žena koje nikad do sad nisu imale prava na naknadu - rekao je Vulin.