Vesti
Sport
PRIZNANJE ZA KSS Beograd dobio kvalifikacioni košarkaški turnir za Olimpijske igre!
19.01.2016. 20:00
Izvor: Blic
PRIZNANJE ZA KSS Beograd dobio kvalifikacioni košarkaški turnir za Olimpijske igre!
Odlukom svetske kuće košarke, FIBA, Beograd će od 5. do 11. jula biti domaćin jednog od tri kvalifikaciona turnira za plasman muških reprezentacija na ovogodišnje Olimpijske igre u Rio de Žaneiru. Preostala dva održaće se u Italiji i na Filipinima.
U duelu između Srbije i Turske, FIBA se opredelila za srpsku prestonicu, podržavši tako kandidaturu Košarkaškog saveza Srbije i dobro izloženu argumentaciju KSS-a da će Beograd, svojim objektima, organizacijom i gostoprimiljivošću biti odlično rešenje za ovaj spektakl.
Naši "orlovi" su tako dobili izvrsnu priliku da, predvođeni selektorom Aleksandrom Đorđevićem, pred svojim navijačima izbore plasman u Rio. Ko će im biti rivali - biće poznato 26. januara kada u Ženevi bude održan žreb.
Samo pobednici pomenuta tri kvalifikaciona turnira, na kojima će učestvovati po šest reprezentacija, izboriće pravo da zaigraju na Olimpijskim igrama.
Na žrebu će se naći imena sledećih reprezentacija: Srbija, Francuska, Grčka, Italija, Češka, Kanada, Meksiko, Portoriko, Angola, Tunis, Senegal, Filipini, Iran, Japan, Novi Zeland, kao i Letonija, Hrvatska i Liban. Poslednja tri pomenuta tima našla su se u žrebu jer pravila FIBA predviđaju da ukoliko turnir dobije neko od 15 ranije poznatih učesnika kvalifikacija, u žreb se dodaje ekipa koja se našla "ispod crte" na kontinentalnom šampionatu. Kako su Srbija i Italija postali domaćini, otvorila su se dva "evropska" mesta, koja su popunili osmoplasirani i devetoplasirani sa Eurobasketa 2015, Letonija i Hrvatska, dok su Filipini "povukli" još jednog predstavnika šampionata Azije - Liban, koji je bio peti na tom prošlogodišnjem prvenstvu.