Vesti
Sport
FIBA: "Orlovima" ne dolaze Francuzi i Grci!
25.01.2016. 20:00
Izvor: Mondo
FIBA: "Orlovima" ne dolaze Francuzi i Grci!
Poznat je sastav "šešira" iz kojih će biti određen sastav tri kvalifikaciona turnira za OI 2016. Dve grupe od po tri tima, posle toga polufinale i finale. Samo šampioni turnira idu u Rio.
Košarkaška reprezentacija Srbije, koja će od 4. do 10. jula biti domaćin jednog od kvalifikacionih turnira za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, neće moći da se sastane sa jakim ekipama Francuske i Grčke.
FIBA je u predvečerje žreba (utorak, 18.30) saopštila da su "orlovi", Francuzi i Grci određeni za nosioce kvalifikacija, čime je potvrđena tačnost prošlonedeljne izjave predsednika Košarkaškog saveza Srbije Dragana Đilasa, nakon što su određeni organizatori turnira.
U drugom "šeširu" su Italija (domaćin), Češka i Kanada, u trećem Filipini (domaćin), Iran i Japan, u četvrtom Angola, Tunis i Senegal, u petom Letonija, Hrvatska i Turska i u poslednjem, šestom Meksiko, Portoriko i Novi Zeland.
Dakle, iz Beograda će put do Rija tražiti Češka ili Kanada, odnosno Iran ili Japan, dok iz preostala tri "šešira" može da dođe bilo koji od potencijalna tri rivala (uz jednu specifičnost, ali o tome na kraju teksta).
FIBA je pri sastavljanju "šešira", očigledno, vodila računa o geografskom principu, tako da će se na svakom turniru naći po jedna afrička i azijska selekcija.
Takođe, svaki turnir imaće po jednog učesnika iz grupe zemalja koje su uhvatile "poslednji voz", a to su Letonija, Hrvatska i Turska.
Kvalifikacioni turniri u Beogradu, Torinu i Manili sastojaće se iz grupne faze, polufinala i finala.
Na početku će biti dve grupe sa po tri selekcije - po jedna iz prvog ili drugog, po jedna iz trećeg ili četvrtog i po jedna iz petog ili šestog "šešira". Po dve prvoplasirane ekipe plasiraće se u polufinale turnira, a pobednici polufinala u odlučujući meč za odlazak u Rio.
Ono što sada znamo je da Srbija u grupi (prve dve utakmice na turniru) neće odmeriti snage sa Češkom ili Kanadom.
Zanimljivo je da će Novi Zeland iz šestog "šešira" ići na isti turnir gde i Kanada, kako bi se razdvojile zemlje američkog kontinenta (Kanada, Meksiko, Portoriko).
Dakle, ako iz drugog "šešira" izvučemo Kanadu, igraćemo i protiv Novog Zelanda, a ako izvučemo Češku, žreb će rešiti dilemu Meksiko ili Portoriko.