Vesti
Svet
Švedska proteruje čak 80.000 izbeglica
28.01.2016. 20:00
Izvor: Mondo
Švedska proteruje čak 80.000 izbeglica
Švedska planira da protera do 80.000 izbeglica koje su u tu zemlju stigle tokom 2015. godine i čiji su zahtevi za azil odbijeni, izjavio je danas švedski ministar unutrašnjih poslova Anders Igeman.
"Radi se o otprilike 60.000 ljudi, ali bi taj broj mogao da poraste do 80.000", rekao je ministar, a prenela agencija Frans pres.
Igeman je dodao da je vlada zatražila od policije i organa zaduženih za izbeglice da organizuju njihovu deportaciju, koja će se verovatno odvijati tokom nekoliko godina.
Švedski ministar je naveo da će deportacija, za koju se obično koriste komercijalni letovi, morati da bude izvršena pomoću specijalnih čarter letova, imajući u vidu veliki broj tražilaca azila čiji su zahtevi odbijeni.
Švedska, koja ima 9,8 miliona stanovnika, jedna je od članica Evropske unije koja je primila najveći broj izbeglica u odnosu na broj stanovnika. Prošle godine je ta zemlja primila više od 160.000 tražilaca azila.

BRITANCI HOĆE DECU IZBEGLICA
Velika Britanija će primiti decu izbeglica odvojenu od roditelja u konfliktu u Siriji i drugim zemljama, saopštila je jutros britanska vlada ne precizirajući broj dece koji će doći u zemlju.
"Kriza u Siriji i događaji na Bliskom istoku i severnom delu Afrike odvojili su decu od roditelja i porodice", izjavio je britanski ministar za imigracije Džejms Brokenšajer.Vlasti u Londonu zatražile su od visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR) da odredi iz kog konfliktnog područja je najpotrebnije da deca budu prebačena u Veliku Britaniju.
Za sada se ne zna tačan broj dece.
Prema ranijim najavama UN, Velika Britanija bi mogla da primi oko 3.000 dece koja su stigla u Evropu bez roditelja i drugih članova porodice.