Vesti
Svet
Kameron: Borba za Britaniju za samitu EU
18.02.2016. 20:00
Izvor: b92
Kameron: Borba za Britaniju za samitu EU
Brisel -- Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je u Briselu da će se na samitu Evropske unije "boriti za Britaniju".
Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je da je "prilično uveren" da će evropski lideri postići dogovor s Kameronom kako bi se Velika Britanija zadražala u EU.
Kameron je rekao da je njegov cilj da se vrati s reformama Unije kako bi u junu mogao da organizuje referendum o članstvu.
"Boriću se za Britaniju. Ako dobijemo dobar dogovor, prihvatiću ga. Ali neću uzeti dogovor koji ne ispunjava naše potrebe. Mislim da je mnogo važnije da se ovo uradi dobro nego da se uradi na brzinu. Ali uz dobru volju, teškim radom, možemo dobiti bolji dogovor za Britaniju", rekao je Kameron.
List “Gardijan”, koji je imao uvid u konačni nacrt dokumenta o predloženim reformama, navodi da je neizvesno da će biti prihvaćeni ključn Kameronovi zahtevi, kao i da se razlike između Velike Britanije i pojedinih članica povećavaju.
Velika Britanija želi temeljnu promenu socijalnih i ekonomskih pravila EU i sporazume kako bi članice imale više samostalnosti u odlučivanju nauštrb institucija u Briselu.