Vesti
Svet
I dalje bez dogovora o britanskim uslovima za ostanak u EU
19.02.2016. 20:00
Izvor: rts
I dalje bez dogovora o britanskim uslovima za ostanak u EU
Lideri EU i britanski premijer Dejvid Kameron u prepodnevnoj rundi razgovora nisu postigli konkretan dogovor o britanskim uslovima za ostanak u EU, a popodnevni sastanak je otkazan i odložen najranije za večeras.
Liderima je rečeno da rezervišu još jednu noć u hotelima do sutra, rekao je neimenovani funkcioner Rojters.
"Situacija je kritična. Sednica zakazana za 15 sati je upravo otkazana i sastanak je odložen najranije za večeras," rekao je on.
Drugog dana samita u Briselu Kameron pokušava da obezbedi dogovor o reformi odnosa njegove zemlje sa EU ali jutrošnji sastanak je završen bez rezultata.
Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je jutros rekao da je juče u Briselu postignut izvestan napredak, ali da mnogo toga još treba dogovoriti, dok je italijanski premijer Mateo Renci izjavio da je manje optimističan nego ranije da će biti postignut dogovor unutar EU o novim uslovima za članstvo koje postavlja London.
Kameron je obećao da će reformisati odnose Britanije i EU i održati referendum o članstvu do kraja 2017. godine. On se nadao da će postići dogovor o reformama na ovom samitu EU od 18-19 februara i rekao da će, ukoliko britanski zahtevi budu ispunjeni, voditi kampanju za ostanak Britanije u Uniji.
Britanija ima četiri glavna zahteva, uključujući zaštitu članica EU koje nisu u evrozoni, obezbeđivanje veće ekonomske konkurentnosti Unije, mogućnost neučestvovanja u sve čvršćim integracijama unutar EU, odnosno mehanizam blokiranja zakona sa kojim nije saglasna, kao i ograničavanje pristupa socijalnoj pomoći radnicima iz EU u Britaniji.
Britanske vlasti smatraju da radnici koji dođu da rade u njihovoj zemlji prve četiri godine ne treba da dobijaju socijalnu pomoć dok i sami ne doprinesu finansiranju sistema a ostale članice EU smatraju da se time ugoržva slobodan protok ljudi odnosno radne snage, robe i kapitala koji je jedan od osnovnih principa Unije.
Veći problem je međutim opiranje Britanije snažnijim integracijama. Britanija naime traži dogovor o mehanizmu blokiranja zakona EU sa kojim nije saglasna pri čemu zvaničnici drugih članica ukazuju da proces izgradnje EU treba da ide napred a ne unazad.