Vesti
Svet
Kina na ostrva postavila super-radar i borbene avione
24.02.2016. 20:00
Izvor: pressonline.rs
Kina na ostrva postavila super-radar i borbene avione
Kina je na Paracelskim ostrvima, oko kojih se spori sa susednim zemljama, postavila eskadrilu borbenih aviona i super-radar, za koji američki stručnjaci tvrde će Pekingu omogućiti kontrolu ovog područja.
Italijanski "Korijere dela sera" citira izvore iz Pentagona koji navode da je kineska vojska na ostrvo Vudi i ranije slala svoje mlazne borbene avione, ali da je značajno da su se oni tu vratili baš sada, u trenutku velikih napetosti u toj zoni. Na istom ostrvu prošle nedelje Peking je postavio i rakete zemlja-vazduh "HQ-9", koje su srednjeg i dugog dometa, a na kineskom im ime inače glasi "Crvena zastava".
Južno od Vudija, na morskom grebenu Kvarteron u takođe spornom arhipelagu Spratli, sateliti su snimili radove na postavljanju tornjeva radarskog sistema visoke frekvencije. Prema stručnjacima Centra za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu, ovaj radar mogao bi da "značajno promeni operativni scenario" pošto bi Kinezima omogućio da kontrolišu celokupni pomorski i vazdušni saobraćaj u Južnom kineskom moru.
Kako navodi AFP, neimenovani zvaničnici SAD su za "Foks njuz" izjavili da su američke špijunske službe na ostrvu Vudi primetile kineske ratne avione "Šenjang J-11" i "Sijan JH-7" u poslednjih nekoliko dana. Na ostrvu Vudi, na koje prava pored Kine polažu i Tajvan i Vijetnam, od 90-ih godina prošlog veka postoji aerodrom koji je operativan i koji je prošle godine uređen tako da može da primi "J-11".
Kina je prošle nedelje potvrdila da je postavila "oružje" na Vudiju, braneći tu odluku kao svoje suvereno pravo.