Vesti
Svet
Seul: Odgovorićemo oštro na bilo kakvu provokaciju Pjongjanga
04.03.2016. 20:00
Izvor: pressonline.rs
Seul: Odgovorićemo oštro na bilo kakvu provokaciju Pjongjanga
Predsednica Južne Koreje Park Geun-hje, obećala je oštar odgovor na bilo kakvu vojnu provokaciju Severne Koreje, nakon što je lider te zemlje Kim Džon-un naložio da severnokorejski nuklearni arsenal bude u pripravnosti.
"Ukoliko Severna Koreja napravi neku provokaciju, moramo odgovoriti oštrom kaznom kako bismo jasno pokazali koliku cenu Severna Koreja mora da plati i koliko smo rešeni da zaštitimo našu zemlju", rekla je Park u govoru koji je održala na ceremoniji promocije vojnih oficira, a koji je prenosila televizija.
Ona je poručila da će se Seul držati svoje strategije koja ima za cilj da Pjongjang popusti kad je reč o denuklearizaciji, prenosi AFP.
"Moramo staviti do znanja Severnoj Koreji da njen režim neće opstati ukoliko ne odustane od svog nuklearnog programa", rekla je Park, dodavši da bi uspešnost strategije Seula značila i veliki korak ka eventualnom ujedinjenju dve Koreje.
Ona je ocenila da, kao što je "mrak najgušći pred svitanje", dva suseda ulaze u finalnu i najtežu fazu pred mirno ujedinjenje Korejskog poluostrva.
Severnokorejski lider Kim Džong-Un naredio je juče da nuklearni arsenal njegove zemlje bude u pripravnosti kako bi mogao da bude upotrebljen u bilo kom trenutku.
On je, takođe, upozorio da je situacija na podeljenom korejskom poluostrvu postala toliko opasna da Sever mora biti spreman da svoju vojnu strategiju preusmeri na izvođenje preventivnog napada, prenela je francuska agencija.
Severna Koreja je juče, samo nekoliko sati nakon što je Savet bezbednosti UN odobrio najstrožije dosad sankcije protiv Pjongjanga, ispalila u more šest projektila kratkog dometa, saopštilo je Ministarstvo odbrane Južne Koreje.
Ministarstvo je navelo da su projektili, sa dometom od 100 do 150 kilometara, ispaljeni u Istočno more.