Vesti
Svet
Rat u Siriji do sada košta 275 MILIJARDI DOLARA
08.03.2016. 20:00
Izvor: blic.rs
Rat u Siriji do sada košta 275 MILIJARDI DOLARA
Troškovi sukoba u Siriji do sada su procenjeni na 275 milijardi dolara, a dostići će 1,3 biliona dolara ukoliko se rat nastavi do 2020. godine, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja međunarodne nevladine organizacije "World Vision".
Rezultati su objavljeni u izveštaju pod nazivom "Cena sukoba za decu", koji je "World Vision" objavio u saradnji sa organizacijom "Frontier Economics", a u kojem se procenjuju ekonomski gubici sirijskog sukoba u Siriji, Libanu, Jordanu i Turskoj do sada i u budućnosti.
"Do sada je 275 milijardi dolara ovaj rat koštao sirijsku ekonomiju i ovo je izgubljeni novac. Nikada neće biti povraćen niti potrošen na budućnost dece, obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, bezbedno okruženje ili životni standard", rekla je Koni Leneberg, regionalni lider programa za Bliski istok organizacije "World Vision".
Brojke predstavljene u izveštaju pokazuju uticaj sukoba na ekonomiju Sirije i okolnih zemalja, kao "prozor koji otkriva ljudske patnje izazvane ovim sukobom", rekao je Vin Flaten, direktor u toj nevladinoj organizaciji zadužen za sirijsku krizu.
Prema njegovim rečima, iza svakog dolara, svakog statističkog podatka, svakog procenta, postoji dete koje ne može da ide u školu, koje mora da ide gladno u krevet, koje nema pristup potrebnoj zdravstenoj zaštiti i nema odgovarajući krov nad glavom.