Vesti
Svet
Amerikanci sad mogu na Kubu, ali ne kao turisti
15.03.2016. 20:00
Izvor: Mondo
Amerikanci sad mogu na Kubu, ali ne kao turisti
SAD su danas ublažile pravila o putovanju na Kubu, sa ciljem uklanjanja prepreka i zbližavanja ove dve zemlje, neposredno pred istorijsku posetu predsednik Baraka Obame Havani, 21. i 22. marta, preneo je AP.
Obamina administracija je objavila da Amerikanci sada mogu sami da organizuju svoja putovanje na Kubu, umesto dosadašnjih skupih grupnih putovanja.
To znači da svaki Amerikanac može legalno da otputuje na Kubu, uz obavezu da potpiše obrazac u kojem potvrđuje da putuje u obrazovne svrhe umesto zbog turizma.
Ova mera trebalo bi da pomogne zahtevima za direktnim letovima za koje se američke avio kompanije nadaju da će biti pokrenute u narednim mesecima.
Nove mere takođe omogućavaju američkim bankama da obrade transakcije kubanske vlade koje prolaze kroz bankarski sistem SAD.
Dosadašnja zabrana tih transakcija onemogućavala je Kubu da legalno trguje i predstavljala je jednu od najvažnijih pritužbi američkom embargu.
Obamina administracija počela je u januaru 2015. ublažavanje sankcija uvedenih Kubi posle ponovnog uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje, prekinutih više od pola veka.
Međutim, ekonomski embargo uveden 1962. u jeku hladnog rata i dalje ostaje na snazi, i može da se ukine samo uz odobrenje američkog Kongresa.
Nova ublažavanja restrikcija najavljena danas odnose se više na neke tehničke detalje i pre su simbolične prirode, navodi agencija Frans pres.