Vesti
Svet
Erdogan: Ukinuti imunitet prokurdskim poslanicima
16.03.2016. 20:00
Izvor: B92
Erdogan: Ukinuti imunitet prokurdskim poslanicima
Ankara -- Turski parlament bi trebalo da što pre pristupi izmeni zakona o borbi protiv terorizma i ukine imunitet prokurdskim poslanicima.
To je izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.
Erdogan je u govoru u predsedničkoj palati istakao da se oni koji podržavaju ubice nevinih ljudi ne razlikuju od terorista.
On je pozvao parlament i da što hitnije oduzme imunitet prokurdskim poslanicima, optuživši ih za "podsticanje terorizma".
Neimenovani zvaničnik vladajuće partije Pravde i razvoja je nešto ranije izjavio Rojtersu da Ankara radi na "proširenju definicije terorističkih zločina", što bi uključilo i one koji koriste medije da bi podržale akte nasilja.
Erdogan je i pre dva dana izjavio da je potrebna šira definicija terorizma koja bi obuhvatila i pristalice terorizma, koji su, kako tvrdi, jednako krivi.
"Ne povlači samo jedna osoba oroz, već i oni koji su to omogućili i koji bi takođe trebalo da budu označeni kao teroristi, bez obzira na njihovu titulu", kazao je Erdogan.
Turski predsednik smatra da bi to mogao da bude i novinar, i poslanik ili predstavnik civilnog društva, preneo je Rojters.
Erdogan je ovo izjavio posle najnovijeg samoubilačkog bombaškom napadu u Ankari, u kom je u nedelju uveče ubijeno 37 ljudi.