Vesti
Svet
Glavni atentator iz Pariza preko krovova pobegao belgijskoj policiji
18.03.2016. 20:00
Izvor: Blic
Glavni atentator iz Pariza preko krovova pobegao belgijskoj policiji
Glavni organizator i učesnik u terorističkom napadu u novembru u Parizu Salah Abdeslam u utorak je uspeo da izmakne poteri belgijske i francuske policije u Briselu, kada je ubijen jedan od trojice islamskih terorista koji su vatrom iz kalašnjikova napali policiju.
To danas javlja belgijska TV stanica RTBF, pozivajući se na izvore belgijskog tužilaštva koji navode da su u stanu u kojem su bili opkoljeni islamski teroristi nađeni otisci prstiju odbeglog Abdeslama.
Abdeslam je i u novembru, pošto je učestvovao u pokolju 130 civila u Parizu, uspeo da pobegne policijskoj poteri i skloni se u Belgiju.
Francuska TV i radio mreža BFM je takođe javila da je kriminalistička policija u pretrazi stana u Briselu u kojem su se krili teroristi našla otiske prstiju Abdeslama na jednoj čaši.
Belgijska policija je u utorak saopštila da nastavlja poteru za dvojicom islamskih terorista koji su, kako je rečeno, uspeli preko krovova zgrada da pobegnu uprkos tome što je ceo kvart bio opkoljen antiterorističkim snagama.
Teroristi su u utorak u briselskoj četvrti ispalili više rafala iz kalašnjikova na policajce, ali je jedan od njih, Alžirac koji je ilegalno boravio u Belgiji, u puškaranju ubijen i kod njega je pronadjena zastava terorističke Islamske države Iraka i Sirije, kao i ekstremističke islamske salafističke knjige.
Četiri policijaca su ranjena u okršaju s teroristima.
Belgijska i policije više evropskih zemalja i dalje tragaju za organizatorima i osumnjičenima za napade u Parizu 13. novembra 2015. godine u kojima je ubijeno 130 ljudi.