Vesti
Društvo i ekonomija
Dun&Bradstreet: U Srbiji cyber kriminal veći za 50%
24.03.2016. 20:00
Izvor: gdeinvestirati.com
Dun&Bradstreet: U Srbiji cyber kriminal veći za 50%
D&B Srbiju i dalje svrstava u grupu zemalja sa visokim rizikom poslovanja na koji najviše utiču korupcija, cyber kriminal i migraciona kriza.
U regionu najbolji rejting imaju Slovenija, Hrvatska i Rumunija (DB3 ), zatim Bugarska, Mađarska, Albanija i Makedonija, dok Srbija i Grčka pripadaju grupi zemalja sa visokim rizikom (DB5), a niži rejting ima Bosna i Hercegovina (DB6).
Rejting dodeljen nekoj državi ukazuje na rizik poslovanja i daje informaciju o efikasnosti plaćanja ka inostranstvu, kao i o isplativosti potencijalnih investicija.
Analitičari Dun & Bradstreeta su procenili da je korupcija i dalje prisutna u većem delu državnog aparata u Srbiji, državnoj upravi, prometu i policiji.
“Strani investitori suočavaju se sa problemima prilikom prijavljivanja na tendere kao i pri podnošenju zahteva za licence i dozvole. Ishod sudskih postupaka je takodje neizvestan”, navodi se u saopštenju te bonitetske kuće.
Ukazano je da je, prema podacima policije, cyber kriminal porastao za 50 odsto u 2015. godini, što predstavlja značajan rizik za kompanije koje posluju u Srbiji, pogotovo pri kupovini preko interneta.
“Na rejting Srbije utiče i migraciona kriza koja se tokom vremena produbljuje i utiče na poslovanje”, navodi se u izveštaju Dan i Bredstrita.
Dun & Bradstreet je najveća i najstarija bonitetna kuća na svetu koja postoji više od 170 godina, a u Srbiji i Crnoj Gori je od 2006. godine zastupa kompanija Rejting.