Vesti
Svet
Papa objavio istorijski dokument!
08.04.2016. 20:00
Izvor: Mondo
Papa objavio istorijski dokument!
Papa Franja objavio je danas nove smernice u vezi sa porodicom i rekao da Katolička crkva treba da pokaže više razumijevanja za današnju realnost.
Ovaj papin dokument, pod nazivom "O ljubavi u porodici" dugo je očekivan u svetskoj zajednici u kojoj živi 1,3 milijarda katolika.
Dokumentom nije promenjena katolička doktrina, ali se otvara mogućnost da biskupi u svakoj zemlji tumače doktrinu u skladu sa lokalnom kulturom, prenio je Bi-Bi-Si.
Papa je detaljno izložio svoje poglede na porodični život, brak, kontracepciju i podizanje dece.
On je ohrabrio biskupe i kardinale da pokrenu debatu čak i ako se ne slažu u vezi sa pitanjima koja izazivaju podele u mnogim zemljama.
Pitanja koja izazivaju najveće sporove su pričešće za razvedene i one koji su ponovo sklopili brak, kontracepcija i odnos prema gej katolicima.
Mnogi se nadaju da će taj dokument omogućiti crkvi da nudi svetu pričest razvedenima i ponovo civilno venčanima, čemu se konzervativci opiru.
Dokument predstavlja kulminaciju trogodišnjeg rada poglavara Rimokatoličke crkve, a sadrži više od 200 strana.
Papa je prvo poslao upitnike porodicama širom sveta, u kojima ih je pitao za njihove nade i strahove, a zatim je okupio biskupe i kardinale na dva Sinoda u Rimu, na kojima ih je podsticao da razgovaraju, pa čak i da izraze neslaganja oko pitanja koja unose podele u crkvene zajednice u mnogim zemljama.
Među tim pitanjima su nuđenje svete pričesti razvedenima i ponovo civilno venčanima, kontracepcija i tretman katolika homoseksualne orijentacije.
Dopisnica Bi-Bi-Sija za verska pitanja Kerolajn Vajat navodi da će dokument tačno pokazati kakva su gledišta pape Franje, a neki ga već opisuju kao "papsku bombu".
Očekuje se da će u tom dokumentu papa takođe apelovati na bolju pripremu za brak, ali i ponoviti stav Sinoda da homoseksualne zajednice ne mogu da budu izjednačene sa heteroseksualnim brakom.