Vesti
Svet
Zemljotres u Japanu zatvorio fabrike, ekonomisti zabrinuti
15.04.2016. 20:00
Izvor: blic.rs
Zemljotres u Japanu zatvorio fabrike, ekonomisti zabrinuti
Neke od najvećih japanskih kompanija, uključujući Soni i Tojotu, obustavile su danas poslovanje na jugu Japana posle katastrofalnog zemljotresa u tom regionu, što pojačava zabinutost ekonomista u pogledu mogućih širih ekonomskih posledica zbog prekida proizvodnje, izveštava agencija Frans pres.
Jugozapad Japana, ostrvo Kjušu, pogodio je juče zemljotres jačine do 6,5 stepeni Rihterove skale, u kojem je najmanje devet ljudi poginulo, gotovo 1.000 povređeno, urušeno je mnogo kuća, oštećene saobraćajnice...
Zbog mnogobrojnih oštećenja infrastrukture, nekoliko kompanija - uključujući one iz čeličnog, automobilskog i tehnološkog sektora, saopštilo je da su privremeno obustavile proizvodnju.
Izvozni giganti Tojota, Honda i Soni obavljaju bezbednosne provere i procene mogućih oštećenja koja su pretrpele fabrike i dobavljači.
Proizvodnju prekidaju, takođe, Micubiši Elektrik, Renezis, Fudžifilm, proizvođač guma Bridžstoun, kao div u proizvodnji pića i napitaka Santori Holdings.
Akcije Sonija pale su oko tri odsto u poslepodnevnim satima, Tojota je izgubila 1,2 odsto, a Honda 0,45 procenata, dok je Bridžstoun oslabio 0,7 odsto.