Vesti
Sport
Zemljotres ubio 350 osoba:"Broj žrtava će narasti"
18.04.2016. 20:00
Izvor: B92
Zemljotres ubio 350 osoba:"Broj žrtava će narasti"
Kito -- Broj poginulih u dosad najjačem zemljotresu koji je pogodio Ekvador porastao je na 350 ljudi, a spasioci još tragaju za preživelima u ruševinama.
Predsednik te zemlje Rafael Korea izrazio je ranije strahovanje da će broj poginulih "narasti, i to znatno".
Zemljotres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale je pogodio Ekvador u subotu kasno uveče, porušivši pritom domove i hotele duž Pacifičke obale popularne kod turista, a nekoliko gradova je gotovo potpuno sravnjeno sa zemljom, prenela je agencija AFP.
Više od 2.000 ljudi je povređeno u rušenju zgrada tokom tog jakog zemljotresa ili nekog od naknadnih udara.
Predsednik Korea je kasno sinoć posetio područja pogođena zemljotresom, nakon što je skratio zvaničnu posetu Vatikanu i doleteo natrag kući.
Prestonica Kito, koja se nalazi dublje u unutrašnjosti zemlje, prošla je samo s napuklim zidovima zgrada i nestankom električne energije, dok su strateški važna ekvadorska naftna postrojenja prošla bez oštećenja, navode tamošnji zvaničnici.
Ekvadorske vlasti su u provincijama najgore pogođenima zemljotresom proglasile vanredno stanje, a u čitavoj zemlji "vanrednu situaciju".
Među gradovima koji su pretrpeli najveće razaranje je Pedernales, čiji je gradonačelnik Gabrijel Alsivar izneo procenu da se pod ruševinama nalazi još do 400 mrtvih.