Vesti
Politika
Miščević: Srbija ispunila merila za poglavlje 24
20.04.2016. 20:00
Izvor: Blic
Miščević: Srbija ispunila merila za poglavlje 24
Srbija je ispunila merila za otvaranje poglavlja 24, izjavila je danas šefica pregovaračkog tima za pristupanje Srbije EU Tanja Miščević u razgovoru sa predstavnicima organizacija civilnog društva okupljenim u Nacionalnom konventu (NKEU).
Mišćević je na sastanku pregovaračkog tima i Programskog saveta NKEU prezentovala trenutno stanje u procesu pregovora sa EU, navodeći da je ocena Evropske komisije o poglavlju 32, koje je otvoreno u decembru i odnosi se na finansijsku kontrolu, pozitivna, saopšteno je iz NKEU.
Kada je reč o drugom otvorenom poglavlju, poglavlju 35, Miščević je navela da će se početkom jula raditi presek stanja, što je u skladu sa dobijenom Pregovaračkom pozicijom.
"U pogledu stanja ostalih poglavlja nakon procesa skrininga situacija je takva da su za 11 poglavlja usvojeni izveštaji i nema merila, pa smo pozvani da predamo pregovaračke pozicije, za poglavlje 24 smo ispunili merila za otvaranje, a za šest poglavlja su stigli izveštaji sa merilima i na njima se radi", dodala je Miščević.
Koordinatorka NKEU Nataša Dragojlović rekla je da NKEU završava drugi ciklus rada koji je prošao u proučavanju pristiglih izveštaja sa skrininga, strateškom planiranju aktivnosti Konventa i jačanju kapaciteta za praćenje i ocenu napretka u pregovorima.
Kako je rekla, dalji rad Konventa baziraće se na tri stuba - prvi je analitički doprinos Pregovaračkom timu, drugi je monitoring i evaluacija, a treći informisanje javnosti.
Dodala je da je NKEU u protekle dve godine usmerio većinu aktivnosti ka uspostavljanju efikasnog kanala komunikacije sa Vladom i Skupštinom Srbije, a da će komunikacione aktivnosti NKEU biti naročito usmerene ka građanima, kako bi im se razjasnile sve dobiti od članstva u EU i značaja procesa pristupanja za ukupni napredak društva.
Na sastanku je najavljeno da će treća plenarna sednica NKEU biti održana, 27. aprila u Domu Narodne skupštine i da će tom prilikom biti predstavljene preporuke 21 radne grupe NKEU pred predstavnicima Vlade, Narodne skupštine, Pregovaračkog tima, ambasada, donatorske zajednice, medija i šire javnosti.
Na njemu je potvrđeno da kvalitet saradnje NKEU i Pregovaračkog tima ostaje na veoma visokom nivou i da će, kako se proces pregovora bude zahuktavao, saradnja vlade, parlamenta i civilnog društva biti od izuzetnog značaja za otvorenost procesa pregovora sa EU i njegove krajnje rezultate.