Vesti
Sport
Đordijeva poruka (i) Đilasu: Tuži ih!
21.04.2016. 20:00
Izvor: monro.rs
Đordijeva poruka (i) Đilasu: Tuži ih!
Gotovo je neverovatna situacija u kojoj se nalazi naša košarka, a još neverovatnije je kako se evropski košarkaški moćnici ophode u ovoj situaciji. Pročitajte pismo Bertomeua.
Tužite ih!
To je poruka iz Barselone...
Prvi čovek Evrolige Đorđi Bertomeu izjavio je danas da ne oseća krivicu zbog pretnji suspenzijama nacionalnim savezima i poručio da će izaći kao pobednik iz sukoba sa FIBA.
FIBA je nacionalnim savezima, čak 14 među kojima je i Srbija, zapretila izbacivanjem sa Evropskog prvenstva i Olimpijskih igara ukoliko njihovi klubovi budu igrali u Evrokupu, umesto u FIBA Ligi šampiona.
"Krivica nije moja. Poenta je da je pre samo 15 dana situacija bila različita, ali je FIBA shvatila da neće nadmašiti ni Evrokup i reagovala na preteran način, čak bih rekao i brutalan. Pitam se kako će FIBA sada da se pojavi pred Španijom i Litvanijom, koje su izborile plasman na Olimpijske igre, i da im saopšti da ne idu u Rio", rekao je Bertomeu za italijanski Korijere dela Sera.
Bertomeu je poručio da postoji mogućnost da Italija i Srbija izgube organizaciju kvalifikacionog turnira za OI, posle dopisa FIBA Nemačkoj i Finskoj da ih zamene.
"Bauman je poslao pismo Nemačkoj i Finskoj i zatražio da se izjasne oko domaćinstva turnira. Kako može da se organizuje za četiri dana? Da sam na mestu Đanija Petrućija (predsednik KS Italije prim. aut) rekao bih da je turnir u Torinu nedodirljiv jer je potpisan ugovor. Ako hoće da ga raskinu, onda bih ih tužio sudu".
Prema njegovim rečima ostaje žal jer su nacionalni savezi "nevine žrtve sukoba dve organizacije".
"Dva puta smo pisali FIBA kako bismo organizovali sastanak, ali nismo dobili odgovor. Velika je greška ako neće da razgovaraju sa nama. Mislim da ćemo ipak pobediti na kraju, na ovaj ili onaj način", zaključio je čelnik iz Barselone.
U međuvremenu, na adresu Košarkaškog saveza Srbije stiglo je pismo od Bertomeua u kojem ističe da Evroliga, nikada nije pritiskala klubove da bilo šta rade, već samo predlagala i da mu je žao što vidi da se insistira na sankcijama prema Savezima i klubovima.
"Veoma smo razočarani i iznenađeni da je konflikt, koji je izazvala FIBA, sa isključivom namerom da montroliše takmičenje profesionalnih klubova, za posledicu ima sankcije prema nacionalnim savezima, što nikada nije smelo da se dogodi, niti mi imamo veze sa tim, niti je naša odgovornost. Takođe smo razočarani što sportske vrednosti uopšte nisu uzete u obzir", istakao je Bertomeu.
On je naglasio i da su prema FIBA konstantno išli zahtevi da, umesto što preti klubovima i savezima, da prednost razgovoru zarad same košarke.
"Ne nameravamo da donosimo odluke koje bi mogle da ugroze odnose saveza i klubova i ostajemo otvoreni za razgovor", napisao je Bertomeu.