Vesti
Politika
SNS darežljiv: Rasimu 10 mandata, PUPS-u 9, Vuku 3
25.04.2016. 20:00
Izvor: mondo.rs
SNS darežljiv: Rasimu 10 mandata, PUPS-u 9, Vuku 3
Lista Srpske napredne stranke (SNS), prema dosadašnjim podacima RIK, u novom sazivu Skupštine Srbije imaće 27 mesta manje nego 2014. godine, ali će koalicioni partneri biti bogato nagrađeni.
Pre dve godine, takođe na vanrednim parlamentarnim izborima koalicija, oko SNS-a osvojila je 158 mandata, a sada bi, prema preliminarnim podacima, trebalo da ima 131 mandat, iako je osvojila više glasova ukupno, i veći procenat glasova nego 2014. godine.
SNS je na izbore 24. aprila izašla u koaliciji sa još šest partija - Socijademokratskom partijom Srbije (SDPS), Partijom ujedinjenih penzionera Srbije, Pokretom socijalista, Novom Srbijom, Srpskim pokretom obnove (SPO) i Srpskom narodnom partijom (SNP).
Prema koalicionom sporazumu, koji prenosi agencija Beta, od 131 za sada osvojenog mandata, SNS će dobiti 98, SDPS 10, PUPS 9, Nova Srbija pet, a po tri Pokret socijalista, SPO i SNP.
Tako će, recimo, Rasim Ljajić za svoj SDPS i Milan Krkobabić za PUPS dobiti glasova kao da je stranka koja je na granici cenzusa.
Osim liste SNS-a, u parlamentu će predstavnike, prema podacima RIK-a na osnovu 97,46 odsto prebrojanih glasova, imati SPS-JS (30 mandata), SRS (21), DS (16), Dosta je bilo (16), Dveri-DSS (13) i koalicija SDS-LDP-LSV (13).
Od manjinskih stranaka, SVM će imati četiri mandata, BDZ Muamera Zukorlića i SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina po dva mandata, a po jedan mandat albanski Pokret za demokratsko delovanje i Zelena stranka.