Vesti
Društvo i ekonomija
Pregovori s 49 investitora, novih 27.255 radnika
11.05.2016. 20:00
Izvor: Mondo
Pregovori s 49 investitora, novih 27.255 radnika
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se vode pregovori sa 49 investitora koji planiranju ulaganje u Srbiji od 1,1 milijarde evra i zapošljavanje 27.255 radnika.
"Ta radna mesta bi bila otvorena u različitim i siromašnijim delovima Srbije", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.
On je naveo da je stanje u budžetu Srbije znatno bolje nego što je bilo planirano i da je deficit za četiri meseca ove godine iznosio 13,4 milijarde dinara, umesto predviđenih 72,2 milijarde.
"Budžet bi bio u suficitu od 45 milijardi dinara da nema isplate po osnovu kamata na državne pozajmice", istakao je Vučić i naveo da će trošak budžeta po osnovu isplate kamata ove godine biti 139 milijardi dinara.
Premijer je kazao da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije ove godine biti između 2,3 i 2,4 odsto, što je više od planiranog, a naredne godine se očekuje rast od preko tri odsto.
"Očekuju nas teški razgovori sa Međunarodnim monetarnim fondom, pre svega o racionalizaciji u javnom sektoru, reformi obrazovanja i zdravstva, finansiranju lokalnih samouprava, rešavanju problematičnih kredita", istakao je Vučić.
Dodao je da će u narednom periodu međunarodne agencije povećati kreditni rejting Srbije.
"Do kraja godine želim da obiđem 500 objekata, škola, bolnica... Svih 500 želim lično da obiđem i obezbedim njihovu rekonstrukciju. U ovom trenutku imamo pregovore sa 49 investitora, a ako se ti pregovori uspešno okončaju, to bi značilo novih 27.255 zaposlenih", naveo je Vučić.
On je dodao i da je Vlada uspela da drastično uveća poreske prihode, ali da su pred nama teški razgovori sa MMF, koji se, pre svega, tiču broja zaposlenih u javnoj upravi, ali i sveobuhvatne reforme obrazovanja i zdravstva.
"Dobra vest je da nemačke banke preporučuju da se kupuje srpske obveznice", rekao je premijer.
Vučić je rekao da su nemačka Komercijalna banka i Rajfajzen banka preporučile kupovinu srpskih obveznica, što, kako je naveo, znači da je Srbija prevazišla Poljsku, Mađarsku i Hrvatsku u onome što radi u kontroli javnih finansija.
"To bi značilo da će neke od tih zemalja izgubiti milijarde u evropskim fondovima, i s druge strane, preporuka za kupovinu srpskih obveznica znači poverenje u srpski finansijski sistem", rekao je Vučić.
Dodao je i da će posle mnogo godina uskoro moći da saopšti veoma dobru vest za Srbiju, a to je potvrda da se povećava kreditni rejting Srbije i ta će vest biti potvrđena od svih važnih svetskih kreditnih agencija.
"To će biti velika vest za građane Srbije", poručio je Vučić.