Vesti
Svet
Kraljica Eliazbeta zvaničnike Pekinga nazvala nepristojnim, Kina bez komentara
11.05.2016. 20:00
Izvor: Blic
Kraljica Eliazbeta zvaničnike Pekinga nazvala nepristojnim, Kina bez komentara
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Lu Kang nije danas želeo da komentariše primedbu britanske kraljice Elizabete Druge da su kineski zvaničnici bili "veoma nepristojni" prema britanskom ambasadoru u Pekingu uoči posete kineskog predsednika Si Đipinga Londonu.
Lu je na redovnoj konferenciji za novinare u Pekingu rekao da je predsednik Si imao "veoma uspešnu posetu" Britaniji, prenela je agencija AP.
Dodao je da su timovi obe strane učinili veliki napor da omoguće posetu i da su taj napor veoma cenili i Kina i Britanija.
Na pitanje da li i dalje traje "zlatno doba" u odnosima dve zemlje koje je, kako je tada rečeno, počelo posetom kineskog predsednika Britaniji, Lu je odovorio da su "obe strane izrazile nadu da će primeniti rezultate posete Sija i nastaviti da rade na stabilnom jačanju bilateralnih odnosa".
- To zahteva zajedničke napore obe strane - kazao je Lu, prenosi Gardijan.
Britansku kraljicu slučajno je snimio dvorski kamerman u trenutku kada je rekla da su kineski zvaničnici bili "veoma nepristojni" prema britanskom ambasadoru. Na snimku koji je objavljen danas vidi se kako britanska kraljica na svom rođendanskom prijemu u Bakingemskoj palati razgovara s visokom policijskom zvaničnicom o poseti kineske delegacije Velikoj Britaniji. Informacije o komentaru britanske kraljice teško se mogu naći na strogo kontrolisanom internetu u Kini, što ukazuje da Kina te izveštaje ipak smatra osetljivim, navodi AP.